poskupljenje

Skupi poslovni prostori: Stanove pretvaraju u kancelarije i radnje

Skupi poslovni prostori tjeraju građane da otvaraju firme u stambenim prostorima i od stanova prave kancelarije, teretane ili kozmetičke salone.

Interesovanje za kupovinu poslovnih prostora u gradu veoma je slabo, jer previsoke cijene praktično odbijaju potencijalne kupce.

Zbog toga mnogi lokali zjape prazni, a ima ih čak i u samom centru grada.

Hrvatski

Cijene struje idu gore

BiH je dužna da u skladu s europskim odredbama kao buduća članica EU uvede minimalne trošarine na energetske proizvode, uključujući i električnu energiju, potvrđeno je Nezavisnim novinama u Uniji za takse i carine EU.

Naime, kako je objasnio Patrick McCullough, glasnogovornik Unije, sve zemlje članice dužne su primijeniti pravila u skladu sa Direktivom za oporezivanje energetike 2003/96/EC, koja uključuje i minimalan nivo trošarina na električnu energiju.

Hrvatski

Od jutros više cijene na benzinskim pumpama

Od jutros su cijene goriva na benzinskim pumpama povećane kako bi bile prilagođene većim akcizama. Na benzinskim pumpama gorivo je poskupjelo za 20 do 25 feninga.

Novim zakonom akcize su povećane sa 0,10 KM po litru, na 0,25 KM po litru goriva. Na ove akcize plaća se i PDV što znači da je ukuno namet na gorivo povećan za 18 feninga.

Kod naftnih derivata, za koje akciza do sada nisu plaćane, one će biti povećane za 0,25 KM po litru.

Povećanje akciza bio je uvjet Međunarodnog monetarnog fonda za odobrenje sredstava.

Hrvatski

U Saudijskoj Arabiji gorivo skuplje za 80%

Saudijska Arabija u siječnju planira povećati domaće cijene benzina i mlaznog goriva za oko 80 posto, izjavio je jedan neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

Poskupljenje se planira u okviru postupnog ukidanja subvencija na polju energije, jer kraljevstvo nastoji reorganizirati vlastitu ekonomiju i uravnoteži budžet.

Od siječnja, cijena benzina će biti povećana sa 24 na 44 centi, što je povećanje od 80 posto. Druga goriva, kao što su dizel, kerozin i tečni plin, navodno će imati povećanje, ali postupno tijekom narednih nekoliko godina.

Hrvatski

Nafta će iduće godine poskupjeti!

Članice OPEC-a usuglasile su da će podržati produljenje dogovora o rezanju proizvodnje sirove nafte za ukupno 700 tisuća barela dnevno. Predvođeni saudijskim ministrom energetike Khalidom Al-Falihom, složili su se kako je nužno da se ograničenje proizvodnje produlji do kraja 2018., s ciljem da u trećem tromjesečju iduće godine “isuše” ponudu na tržištu.

Hrvatski

Naftni derivati, benzin i gorivo od subote skuplji za pet feninga

Naftni derivati, benzin i gorivo, od subote će biti skuplji za pet feninga, na velikom broju benzinskih crpki u Federaciji Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Avaz iz Ministarstva trgovine Federacije BiH.

Šefica Odjela za analizu, cijene i razvoj tržišta u ovom ministarstvu Lela Glibo, potvrdila je da su u protekla dva dana počeli pristizati zahtjevi dobavljača, te da će do kraja tjedna doći do povećanja cijena dizelskih i benzinskih goriva.

Novi zahtjevi

Hrvatski

Prvi dan nove godine donosi nove cijene cigareta i duhana

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine usvojio je Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i na duhan za pušenje za 2018. godinu, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH, prenosi Fena.

Članovi Upravnog odbora su donošenjem ove odluke utvrdili da se nova minimalna i specifična trošarina za cigarete i duhan primjenjuje od 1. siječnja 2018. godine.

Hrvatski