osobe s invaliditetom

Projekt za ekonomsko osnaživanje osoba s invaliditetom

Svaka osoba ima potrebu da se ostvari kao ljudsko biće i potvrdi kroz profesiju koju obavlja, pa tako i osobe sa invaliditetom. Međutim, poslodavci često gaje predrasude kada je u pitanju zapošljavanje osoba s invaliditetom, bez obzira na sposobnosti, afinitete ili obrazovanje pojedinca.

 

U našem društvu se osobe s invaliditetom najčešće posmatraju kroz prizmu invaliditeta koji imaju, umjesto kroz sagledavanje potencijala i onoga što mogu da pruže.

Hrvatski

Uspješna priča o zapošljavanju osoba sa invaliditetom

U moru vijesti o mladima koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu, rijetke su pozitivne priče o mladim ljudima koji otvaraju nova radna mjesta i to za druge mlade i osobe sa invaliditetom. Jedna takva uspješna priča je kompanija CHB d.o.o. Sarajevo koja zapošljava 25 mladih osoba od čega je čak 19 osoba sa invaliditetom.

Hrvatski

Za zapošljavanje osoba sa invaliditetom 6 miliona KM, evo ko ne može aplicirati

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom je objavio javni poziv za dodjelu novčanog stimulansa u 2018. godini za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

U cilju podsticanja novih zapošljavanja i samozapošljavanja osoba s invaliditetom u 2018. osiguran je iznos od 6.000.000 KM.

Hrvatski

U Rusiji će biti predstavljen automobil kojim se upravlja pomoću misli

U prosincu ove godine državni univerzitet Lobačevski planira predstaviti kompletnu maketu prvog automobila u Rusiji sa neurokompjuterskim interfejsom, koji omogućava upravljanje vozilom pomoću misli.

Električni automobil je namijenjen prije svega za ljude sa invaliditetom. Cijena vozila u serijskoj proizvodnji procjenjuje se na 550-990 tisuća rubalja (8.000 do 14.000 eura).

Hrvatski