Japan

Ovo je sada najbogatiji Japanac: Poznat je po tome što dobro plaća zaposlene

Njegovi zaposleni zarađuju neke od najvećih plaća u Japanu, u prosjeku 170.000 dolara godišnje, prema The Timesu.

 

Najbogatiji čovjek u Japanu sada je Takemitsu Takizaki, osnivač proizvođača senzora za automatizaciju Keience, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Njegovo bogatstvo poraslo je na 38,2 milijarde dolara, nadmašujući bogatstvo Tadashi Ianai, koji je ove godine do sada izgubio 9,7 milijardi dolara i sada ima 35,5 milijardi dolara, pokazuje indeks, prenosi Blic.

Hrvatski

Kako je Japan podigao gospodarstvo za 21 posto usprkos pandemiji?

To je snažan skok u odnosu na rekordan pad iz drugog tromjesečja od 28,8 procenata.

 

Ovo je prvi rast japanskog bruto domaćeg proizvoda u posljednja četiri mjeseca i znak da zemlja izlazećeg sunca postepeno izlazi iz recesije izazvane pandemijom korona virusa, prenosi “Reuters”. Na kvartalnom nivou, BDP Japana je porastao za 5,0 posto, jače od tržišnih predviđanja koja su iznosila 4,4 procenta.

Hrvatski

Japanski Nidec planira uložiti 1,9 milijardi dolara u tvornicu električnih motocikala u Srbiji

Novo postrojenje će imati kapacitet od 200.000 do 300.000 motora do 2023. godine. Nidec će također graditi tvornice u Poljskoj i Francuskoj 2022. godine, ali srpska tvornica će biti najveći proizvodni centar u Europi.

 

Japanska kompanija "Nidec" uložit će oko 200 milijardi jena (1,9 milijardi dolara) u izgradnju novetvornice za električne motore u Srbiji, objavilo je poslovno izdanje "Nikkei", pozivajući se na vlastite izvore.

Hrvatski

Električni skuter na napuhavanje koji se odlaže u ruksak

Nakon što napumpate Poimo, morate da mu dodate točkove, motore, baterije i upravljač. Sve ukupno, težak je 5.5 kg.

 

U pitanju je Poimo (Portable and inflatable mobility), električni skuter koji može da se spakuje i stane u ruksak kada vam nije potreban.

Koristeći električnu pumpu, Poimo možete da napušete i onda kada stignete na odredište jednostavno ga ispumpate i spakujete.

Kako bi se električni skuter potpuno napumpao, potrebno je malo više od jednog minuta.

Hrvatski

ŽELITE U JAPAN? Japan Airlines dijeli 50.000 besplatnih avio-karata za obilazak zemlje izlazećeg sunca

U cilju rasterećenja Tokija koji je ujedno i domaćin ovogodišnjim Olimpijskih igara, vlasti su u suradnji s aviokompanijom odlučili dati karte svim međunarodnim turistima koje će se moći iskoristiti već ovog ljeta, točnije u periodu od 1. srpnja/jula do 30. rujna/septembra.

 

Japan Airlines poklanja 50.000 besplatnih avio-karata za obilazak slabije posjećenih dijelova Japana.

Hrvatski

E to su poticaji! Japan pripremio paket gospodarskih mjera vrijedan 121 milijardu dolara

Japanska vlada usvojila je u četvrtak paket fiskalnih mjera u vrijednosti 13.200 tisuća milijardi jena (121 milijardu dolara) kako bi potaknula slabašan gospodarski rast.

 

Tokio želi "15-mjesečnim proračunom" spriječiti slabljenje potražnje zbog nedavnog podizanja stope PDV-a, posustajanje gospodarskog rasta pod utjecajem međunarodnih trgovinskih sporova i očekivano usporavanje aktivnosti nakon Olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara koje će se iduće godine održati u Tokiju.

Hrvatski

JAPANSKA OBITELJ PRESELILA U MOSTAR: Želimo pridonijeti vitalizaciji Hercegovine kroz obrazovne programe za djecu i odrasle

Dragi čitatelji, može jedna nevjerojatna ideja da vam osvijetli ovaj Crni petak?

 

Znate kako naši ljudi odlaze preko granice kako bi poboljšali uvjete života u raznim područjima.

Jeste li ikad razmišljali kako će ljudi, koji su rođeni u kulturama i područjima kojima se kako mi tako i cijeli svijet divi, odlučiti doći u Hercegovini, vjerujući da će ovdje ostvariti svoje snove?

Hrvatski

Japanac koji je u Sarajevu pronašao dom: Bez Bosne, moj život bi bio bezvrijedan

Da je taj upaljač radio, njegov život, vjeruje, ne bi imao smisla.

 

Ponekad naizgled beznačajne sitnice mogu odrediti budućnost, usmjeriti život najneobičnijim stazama.

Na jednu takvu stazu je Japanca Shigehika Nishihamu prije 30 godina odveo neispravan upaljač.

Da je taj upaljač radio, njegov život, vjeruje, ne bi imao smisla.

Ljeto 1989. godine je tada 19-godišnji student Hiko, kako ga zovu prijatelji i poznanici, proveo putujući istočnom Europom.

Hrvatski

Japanci sele pogone u BiH?

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnikom Agencije u Tokiju Shigehikom Nishihamom o novim koracima na unapređenju investicija Japana u BiH, te afirmaciji BiH kao destinaciji za strana ulaganja.

Iz FIPA-e je saopćeno kako je Nishihama obavijestio Milinića o naporima koje ulaže s ciljem promocije BiH japanskim privrednicima radi ulaganja, svom doprinosu na izvozu bh. vina, te promociji bh. turizma.

Hrvatski

Nastaje najveća zona slobodne trgovine u svijetu

Europska unija i Japan otklonili su posljednju prepreku u formiranju najveće zone slobodne trgovine u svijetu, pošto su poslanici EU podržali partnerstvo koje bi trebalo postati realnost početkom naredne godine.

Europski parlament je sa 474 glasa “za” i 156 “protiv” podržao sporazum kojim se trgovinski povezuju dvije ekonomije koje čine oko trećinu globalnog bruto domaćeg proizvoda, navodi Reuters a prenosi agencija Tanjug.

Hrvatski