Japan

Agencije za davanje otkaza postaju sve popularnije u Japanu


Nakon praznika Zlatne nedjelje koja je završena početkom svibnja, sve veći broj japanskih radnika se obraća privatnim agencijama kako bi dale otkaz u njihovo ime.  

Usluge agencija koje u ime radnika daju otkaz, postale su popularne posljednjih godina u Japanu, omogućavaju im da brzo napuste kompanije, a da to ne urade osobno iz razloga koji mogu uključivati uznemiravanje na poslu ili nepovoljno radno okruženje, prenio je Kjodo.

Hrvatski

Japan potiče upošljavanje radnika starijih i od 70 godina

"Razumijeti ono što ih motivira na poslu, investirati u razvoj njihovih vještina te im iskazati poštovanje i koristiti njihove prednosti".

 

Diljem svijeta do 2030. bit će 150 milijuna radnika koji imaju 50 i više godina. Japan je jedna od država koja ima problem visoke starosne dobi radnika.

Procjenjuje se kako će u ovoj zemlji 40% radnika do 2030. imati 50 i više godina. Skoro polovina japanskih tvrtki su prošle godine imale radnike koji imaju 70 godina ili više od toga.

Hrvatski

Roboti iz crtića postaju stvarnost


Start-up Tsubame Industries sa sjedištem u Tokiju razvija robota na četiri kotača visokog četiri i pol metra koji izgleda kao lik iz vrlo popularne japanske animirane serije Gundam, a može biti vaš za tri miliona dolara.

Nazvan Archax po letećem dinosauru arheopteriksu, robot ima monitore u kokpitu koji primaju slike s kamera spojenih izvana tako da pilot može upravljati rukama i šakama pomoću joysticka iz unutrašnjosti torza.


Težak je 3.5 tona i ima dva načina rada: uspravni “robotski” i “vozni” s najvećom brzinom od deset kilometara na sat.

Hrvatski

Ovo je sada najbogatiji Japanac: Poznat je po tome što dobro plaća zaposlene

Njegovi zaposleni zarađuju neke od najvećih plaća u Japanu, u prosjeku 170.000 dolara godišnje, prema The Timesu.

 

Najbogatiji čovjek u Japanu sada je Takemitsu Takizaki, osnivač proizvođača senzora za automatizaciju Keience, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Njegovo bogatstvo poraslo je na 38,2 milijarde dolara, nadmašujući bogatstvo Tadashi Ianai, koji je ove godine do sada izgubio 9,7 milijardi dolara i sada ima 35,5 milijardi dolara, pokazuje indeks, prenosi Blic.

Hrvatski

Kako je Japan podigao gospodarstvo za 21 posto usprkos pandemiji?

To je snažan skok u odnosu na rekordan pad iz drugog tromjesečja od 28,8 procenata.

 

Ovo je prvi rast japanskog bruto domaćeg proizvoda u posljednja četiri mjeseca i znak da zemlja izlazećeg sunca postepeno izlazi iz recesije izazvane pandemijom korona virusa, prenosi “Reuters”. Na kvartalnom nivou, BDP Japana je porastao za 5,0 posto, jače od tržišnih predviđanja koja su iznosila 4,4 procenta.

Hrvatski

Japanski Nidec planira uložiti 1,9 milijardi dolara u tvornicu električnih motocikala u Srbiji

Novo postrojenje će imati kapacitet od 200.000 do 300.000 motora do 2023. godine. Nidec će također graditi tvornice u Poljskoj i Francuskoj 2022. godine, ali srpska tvornica će biti najveći proizvodni centar u Europi.

 

Japanska kompanija "Nidec" uložit će oko 200 milijardi jena (1,9 milijardi dolara) u izgradnju novetvornice za električne motore u Srbiji, objavilo je poslovno izdanje "Nikkei", pozivajući se na vlastite izvore.

Hrvatski

Električni skuter na napuhavanje koji se odlaže u ruksak

Nakon što napumpate Poimo, morate da mu dodate točkove, motore, baterije i upravljač. Sve ukupno, težak je 5.5 kg.

 

U pitanju je Poimo (Portable and inflatable mobility), električni skuter koji može da se spakuje i stane u ruksak kada vam nije potreban.

Koristeći električnu pumpu, Poimo možete da napušete i onda kada stignete na odredište jednostavno ga ispumpate i spakujete.

Kako bi se električni skuter potpuno napumpao, potrebno je malo više od jednog minuta.

Hrvatski

ŽELITE U JAPAN? Japan Airlines dijeli 50.000 besplatnih avio-karata za obilazak zemlje izlazećeg sunca

U cilju rasterećenja Tokija koji je ujedno i domaćin ovogodišnjim Olimpijskih igara, vlasti su u suradnji s aviokompanijom odlučili dati karte svim međunarodnim turistima koje će se moći iskoristiti već ovog ljeta, točnije u periodu od 1. srpnja/jula do 30. rujna/septembra.

 

Japan Airlines poklanja 50.000 besplatnih avio-karata za obilazak slabije posjećenih dijelova Japana.

Hrvatski

E to su poticaji! Japan pripremio paket gospodarskih mjera vrijedan 121 milijardu dolara

Japanska vlada usvojila je u četvrtak paket fiskalnih mjera u vrijednosti 13.200 tisuća milijardi jena (121 milijardu dolara) kako bi potaknula slabašan gospodarski rast.

 

Tokio želi "15-mjesečnim proračunom" spriječiti slabljenje potražnje zbog nedavnog podizanja stope PDV-a, posustajanje gospodarskog rasta pod utjecajem međunarodnih trgovinskih sporova i očekivano usporavanje aktivnosti nakon Olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara koje će se iduće godine održati u Tokiju.

Hrvatski