inovacije

HARIS SALKIĆ: 'Prvi u BiH ću pokrenuti kompaniju za proizvodnju robotske ruke'

Haris Salkić iz Brčkog, prvi je pobjednik natjecanja u poslovnim idejama SBF (Sarajevo Business Forum) Start-Up Challenge koje organizira BBI banka u suradnji sa televizijom Hayat i partnerima.

Student Strojarskog fakulteta u Sarajevu te predstavnik kluba robotike ove visokoškolske ustanove i član CGPdesign tima dobio je najbolje ocjene stručnog  žirija i postao prvi pobjednik serijala u natjecanju poslovnim idejama.

Nagradu u vrijednosti 33. 000 KM osiguralili su BBI banka, TV Hayat, Fondacija Mozaik i RSG radio.

Hrvatski

Inovativna ambalaža za spas planete

Puštena na tržište 2009. godine, prva potpuno reciklabilna plastična PET boca djelimično napravljena od materijala biljnog porijekla, umjesto od fosilnih goriva, napravila je revoluciju i ukazala na napore za očuvanjem prirode Coca-Cole, jedne od najvećih kompanija na svijetu.

Riječ je o PlantBottle™ boci čiji materijali čine 30% plastike koja se koristi u svim Honest i GLACÉAU Smartwater bocama.

Hrvatski

Tokio prvi na listi najinovativnijih gradova na svijet

Tokio je prvi na listi najinovativnijih gradova na svijetu, čime je iza sebe ostavio London i Njujork, objavio je istraživački centar “2thinknow”.
Glavni grad Japana bilježi ubrzane tehnološke promjene od kada je ušao na listu 10 najinovativnijih gradova svijeta prije tri godine. Ove godine Japan je jedan od tri grada u Aziji koji su na ovoj listi.

Hrvatski

Opća bolnica Tešanj uvela genetičke analize: Pomažu ženama u trudnoći, a otkrivaju i uzročnik raka grlića maternice

Opća bolnica Tešanj inovativnim rješenjima dodatno osnažuje svoju učinkovitost po kojoj je poznata širom Bosne i Hercegovine, ali i regije.

Stalna edukacija uposlenih kadrova uvijek im je bila primarni cilj. Zanimljivo je da se radi o jednoj od rijetkih zdravstvenih ustanova u našoj zemlji gdje ne postoje liste čekanja.

Hrvatski

Prva vožnja autobusom bez vozača

U okviru programa “Mobilnost budućnosti” i projekta “auto.Bus” koji je podržalo austrijsko Ministarstvo promta održana je prva probna vožnja dva gradska autobusa bez vozača.

Poslije tri mjeseca intenzivnih priprema u autobuskom pogonu Leopoldbau u Beču prva probna vožnja uspješno je izvedena.

Nova bečka linija bez vozača imat će prve putnike na proljeće 2019. godine, a do tada će biti detaljno ispitivana.

Dva autobusa bez vozača su prvi put u realnim uvjetima uspješno vozili ulicama Beča.

Hrvatski

BiH i Srbija najviše napredovale po inovativnosti u CEE

Slovenija je najinovativnija država u regionu Centralne i Istočne Europe, prema istraživanju Globalni indeks inovativnosti (GII) koje su proveli Univerzitet Cornell, INSEAD i Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO).

Slovenija je globalno na 30. mjestu, Bugarska je 37, Hrvatska 41, Moldavija 48. a Rumunija 49, pokazao je izvještaj.

Crna Gora se nalazi na 52. mjestu, Srbija je 55.

Bosna i Hercegovina zauzima 77. mjesto na globalnom planu.

Hrvatski

Šveđani ugrađuju mikročipove koji im služe kao kartice, ključevi…

Hiljade Šveđana ugradilo je mikročipove koji im sada služe kao kreditne kartice, ključevi za auto ili stan pa čak i karte za voz.

Jednom kada ugrade čip, više nikad ne moraju brinuti o tome gdje im je novčanik ili jesu li digli dovoljno gotovine, piše The Conversation. No, i dalje postoji jaka struja koja se opire ugrađivanju čipova u tijelo jer tako nešto smatraju distopijskim.

Hrvatski

Bh. inovatori u Poljskoj i Češkoj osvojili 15 priznanja za šest inovacija

Sa šest inovacija, predstavljenih tokom tri dana u Poljskoj i Češkoj, bosanskohercegovački inovatori osvojili su čak 15 priznanja.

Najnovija priznanja bh. inovatori su osvojili na izložbama u Katowicama i Trinecu, dva susjedna grada u rudarskoj oblasti Šlezija, prvi u Poljskoj, drugi u Češkoj.

Čak tri zlatne medalje dobio je Posušak Ivan Milićević, mašinski inžinjer, za inovaciju “injekcija bez vidljive igle”.

Dvije je dobio od organizacionih komiteta, a treću od Politehničkog univerziteta u Bukureštu.

Hrvatski