HE Dabar

Počela izgradnja HE Dabar, dijela spornog projekta Gornji Horizonti


U Vrijeci kod Bileće održana je ceremonija polaganja kamena temeljca za izgradnju Hidroelektrane Dabar u okviru projekta čija je realizacija počela 2016. godine.

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pohvalio se kako je projekt Hidroelektrane Dabar jedan od najvećih u ovom dijelu Europe. Očekuje kako će kineski partneri i prije roka od 48 mjeseci završiti projekt, napomenuvši kako 40 i više godina na prostoru bivše Jugoslavije nije sagrađen takav enegretski kapacitet.

Partner na projektu je kineska kompnij Gezuba grupa.

Hrvatski

Izgradnja HE Dabar u punom jeku

U punom su jeku radovi na izgradnji sistema HE Dabar, radnici kažu da mašine rade dan-noć. Najviše je posla na najznačajnijem objektu, dovodni tunel se probijanja s četiri napadna mjesta, teren je zahtjevan pa se dnevno probije oko 15 metara. Od 12 kilometara koliko je planirano do sada je probijeno oko 8 kilometara.

Hrvatski

Raspisan međunarodni tender za izgradnju HE “Dabar”

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove preduzeća “Hidroelektrane na Trebišnjici” (HET) Ilija Tamindžija izjavio je Srni da su HET i Hidroelektrana /HE/ “Dabar” raspisali međunarodni javni poziv za finansiranje i izgradnju HE “Dabar” po sistemu “ključ u ruke”, vrijedan oko 400 miliona maraka.

Hrvatski