PROJEKTI
Izgradnja HE Dabar u punom jeku
Manager.ba/akta.ba BiH 03 rujna, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

U punom su jeku radovi na izgradnji sistema HE Dabar, radnici kažu da mašine rade dan-noć. Najviše je posla na najznačajnijem objektu, dovodni tunel se probijanja s četiri napadna mjesta, teren je zahtjevan pa se dnevno probije oko 15 metara. Od 12 kilometara koliko je planirano do sada je probijeno oko 8 kilometara.

"Tunel kao tunel je veoma težak i veoma zahtjevan. Ovo je najznačajniji dio projekta HE Dabar. Proboj se vrši novom austrijskom metodom, miniranjem , pa je i opasno a ujedno je i tehnički zahtjevno", kaže Nebojša Vujović, vodeći građevinski inženjer HE Dabar.

"Vrlo su  precizni i zahtjevni radovi i treba voditi računa i kada se buši i oko stroja  treba voditi računa, sve ima svoje", kaže Ranko Magazin, radnik.

Hercegovački teren pravi je izazov za neimare, sve rade uz pomoć specijalizirane mehanizacije i posebnih metoda.

Na gradilištu je angažirano oko 250 radnika.

 Planirano je da tunel bude probijen do sljedećeg ljeta. Ovaj tunel će omogućiti prebacivanje voda iz Nevesinjskog polja preko Dabarskog i Fatničkog pa sve do Bilećkog jezera.

Kapitalni projekt HE Dabar imat će nemjerljiv značaj za sve.

"Opet od tih voda Gornjih horizonata na već postojeće hidroelektrane imamo dodatnih 250 gigavat sati na godišnjem nivou što u zbiru gledajući opet studije ekonomskih opravdanosti  projekta daju punu isplativost projekta , skraćuje njegov rok otplate za sredstva koja potražujemo i daje puni doprinos daljem razvoju hidrosistema Trebišnjice i Elektroprivrede RS", kaže Željko Zubac, direktor HE Dabar.

U tijeku je i proces javne nabavke za izgradnju ostalih objekata ove hidroelektrane, pravit će se još i brana Pošćenje, mašinska zgrada, kanal kroz Dabarsko polje ali i cjevovod pod pritiskom. 

Pripremni radovi, pristupni putevi, proces eksproprijacije te izgradnja dovodnog tunela koštali su oko 100 milijuna maraka a sve su financirale Hidroelektrane na Trebišnjici.

HE Dabar je prva i najisplativija elektrana u sistemu Gornji horizonti, a osim nje pravit će se još dvije hidroelektrane Nevesinje i Bileća.

Povezani članci

1

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje