Europska komisija

Turizam i dalje raste, posebice u Europi

Novo izvješće Europske komisije za putovanja o turističkoj potrošnji i trendovima putovanja objavljeno u drugom tromjesečju 2024. godine, potvrđuje da potražnja za europskom regijom i dalje raste. 

 

Predviđa se kako će međunarodni turisti potrošiti rekordnih 800 milijardi eura diljem Europe ove godine, 37% više u odnosu na razine prije pandemije (583 milijarde eura), pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda. Dolasci prekomorskih posjetitelja također su porasli za 6% u odnosu na 2019., što je novi rekord za Europu.

Hrvatski

Ukrotili smo inflaciju, ali izvoz opada

Registrirani rast bh ekonomije i dalje je uglavnom temeljen na trgovini, transportu, smještaju i prehrambenim uslugama, a dodana vrijednost proizvodnjom padala je krajem prošle godine.

 

U Bosni i Hercegovini je u posljednjem kvartalu prošle godine došlo do značajnog pada inflacije, navodi se u najnovijem ekonomskom izvješću Europske komisije za zemlje u procesu pristupanja.

Hrvatski

Europska komisija želi zabraniti nepoštene trgovačke prakse

Europska komisija je u četvrtak predložila zabranu nekih od najštetnijih nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te jačanje pregovoračkih pozicija najslabijih u tom lancu – poljoprivrednika i malih i srednjih poduzeća. Komisija predlaže direktivu kojom bi se zabranile nepoštene trgovačke prakse poput kašnjenja plaćanja za kvarljive prehrambene proizvode, otkazivanje narudžbe u zadnji čas, jednostrane ili retroaktivne izmjene ugovora i prisiljavanje dobavljača na plaćanje propalih proizvoda.

Hrvatski

Europska komisija želi da se sav plastični otpad do 2030. reciklira

Europska komisija je u utorak u Strasbourgu objavila europsku strategiju za upravljanje plastičnim otpadom s ciljem da se do 2030. sva plastična ambalaža reciklira te ograniči jednokratna uporaba plastike.

"Ako ne promijenimo način na koji proizvodimo i upotrebljavamo plastiku, do 2050. u oceanima će biti više plastike nego ribe. Moramo se pobrinuti da plastike ne bude u našoj vodi, hrani, pa čak i u našim tijelima", izjavio je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Strategija o plastici dio je paketa o kružnom gospodarstvu.

Hrvatski