POTROŠAČI
Europska komisija želi zabraniti nepoštene trgovačke prakse
Manager.ba/Poslovnenovine.ba Svijet 16 travnja, 2018

Europska komisija je u četvrtak predložila zabranu nekih od najštetnijih nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te jačanje pregovoračkih pozicija najslabijih u tom lancu – poljoprivrednika i malih i srednjih poduzeća. Komisija predlaže direktivu kojom bi se zabranile nepoštene trgovačke prakse poput kašnjenja plaćanja za kvarljive prehrambene proizvode, otkazivanje narudžbe u zadnji čas, jednostrane ili retroaktivne izmjene ugovora i prisiljavanje dobavljača na plaćanje propalih proizvoda. Druge prakse bit će dopuštene samo ako su ih stranke unaprijed jasno i nedvosmisleno ugovorile: kupac vraća neprodane prehrambene proizvode dobavljaču; kupac dobavljaču naplaćuje sklapanje ili produženje ugovora o isporuci prehrambenih proizvoda; dobavljač plaća za promidžbu prehrambenih proizvoda koje kupac prodaje ili za njihovo stavljanje na tržište, piše Hina.

“Svaki je lanac snažan onoliko koliko je snažna njegova najslabija karika. Učinkovit i djelotvoran lanac opskrbe hranom jest onaj koji je pravedan. U današnjem prijedlogu u biti je riječ o pravednosti – o davanju glasa onima koji se ne čuju – onima koji su ne svojom krivnjom postali žrtve slabe pregovaračke pozicije. Današnjom inicijativom za zabranu nepoštenih trgovačkih praksi želi se ojačati pozicija proizvođača te malih i srednjih preduzeća u lancu opskrbe hranom. Isto tako, inicijativom se želi osigurati snažna i učinkovita provedba propisa. Povjerljivim postupkom pritužbe želimo iz lanca opskrbe hranom izbaciti ‘faktor straha'”, rekao je komesar za poljoprivredu Phil Hogan.

Osim uspostave ovih lista zabranjenih trgovačkih praksi, zemlje članice će imai mogućnost izricanja sankcija za prekršioce. Svaka zemlja članica trebat će odrediti neko tijelo, poput agencija za tržišno nadmetanje, koje će nadlegadati poštovanje pravila i koje će moći pokrenuti istragu bilo na vlastitu inicijativu bilo na nečiju pritužbu. Europsko udruženje distributera EuroCommerce, koje okuplja neke od najvećih trgovačkih lanaca poput Carrefoura, Lidla, Coopa i Spara, već je izrazila svoje neslaganje s prijedlozima Komisije.

“Komisija nije predstavila nijedan dokaz za postojanje nekog strukturnog problema, kao niti nužnost evropskog zakona za njegovo rješavanje”, kaže se u priopćenju EuroCommerca.

Usklađivanje stanja u EU Cilj ovih zakonskih prijedloga Europske komisije jest usklađivanje stanja unutar EU-a, jer neke zemlje već imaju zakone o nepoštenim trgovačkim praksama, navodi Hina.

Povezani članci

1

2

Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu