ekologija

Europa sprema veliko čišćenje

Nacrt, koji je Reuters dobio na uvid, predviđa kako Europska komisija planira iskoristiti ulaganja u projekte s niskim udjelom ugljika za suzbijanje gospodarskog pada bloka izazvanog virusom.

 

Planovi Europske unije za ekološki prihvatljivim gospodarskim oporavkom od pandemije koronavirusa usmjerit će se na obnavljanje zgrada, obnovljive izvore energije i čisto vodikovo gorivo, navodi se u nacrtu dokumenta, koji bi trebao biti objavljen 27. svibnja/maja, piše Hina.

Hrvatski

Tko još vjeruje reklamama?

Anheuser-Busch svojim oglasima poziva na očuvanje okoliša, dok se istovremeno povezuje s dvije izrazite anti-ekološke skupine.

Reklamni oglasi emitirani tijekom prošlonedjeljnog finala profesionalne lige američkog nogometa prikazuju Budweiser kao ekološki prihvatljivog proizvođača piva. No, kako navodi The New Republic, Budweiserova roditeljska tvrtka Anheuser-Busch financira te se povezuje s interesnim grupama koje svojim djelovanjem nimalo ne pomažu u borbi protiv klimatskih promjena.

Hrvatski

Jeste li spremni za budućnost održivije mode?

Ubrzani razvoj modne industrije za sobom povlači brojne negativne društvene, ekonomske i okolišne utjecaje te je stoga nužan razvoj nove održive tekstilne industrije, što svakako zahtijeva novu razinu suradnje i djelovanja. Upravo će ta problematika biti tema četvrtog zasjedanja UN-ove skupštine za okoliš, gdje će se ujedno i predstaviti nova UN-ova inicijativa za održiviju modnu industriju.

Modna industrija doživjela je spektakularan rast početkom 21. stoljeća.

Hrvatski

Tim Sweeney otkupljuje šume kako bi spriječio njihov nestanak

Tim Sweeney je tvorac igrice Fortnite, jedne od najvećih i najpopularnijih igrica desetljeća. Na njenom razvijanju je radio godinama, a danas ubire plodove svog rada i ulaže ih u očuvanje šuma, biljaka i životinja širom svijeta.

On je do sada kupio 40.000 hektara zemlje te se vodi kao jedna od osoba koja ima najviše privatnih posjeda u Americi.

Osim kupovine zemlje, novac je uložio u nekoliko ekoloških projekata koji su se bavili pošumljavanjem zemljine površine.

Hrvatski

Ovog će mjeseca milijuni božićnih svijeća završiti na otpadu

Nakon što par sati osvjetljavaju vaš dom stvarajući ugodnu i romantičnu atmosferu, obično završavaju u košu za smeće, a zatim na odlagalištima.

Svijeće – ukrasni predmeti koji se sve više koriste, posebice za vrijeme blagdana – imaju itekako negativan ekološki utjecaj zbog neodrživih materijala i pakiranja, ali i neadekvatnog odlaganja.

 

Sve češće korištenje svijeća i nakon blagdana

 

Hrvatski

"ADVENTGRAM": Adventski kalendar od plastičnog otpada

I otpad može postati umjetnost, samo ga treba ukloniti iz prirode!

Najmanje osam milijuna tona plastičnog otpada svake godine dospijeva u svjetske oceane, a dio tog otpada onečišćuje i predivne ružičaste pješčane plaže Bermudskog otočja.

Ipak, jedna lokalna umjetnica dosjetila se kako ova okolišna tragedija putem inventivnog umjetničkog izričaja i izrade uistinu jedinstvenog adventskog kalendara može poslužiti za podizanje svijesti o nužnosti očuvanja oceana.

Hrvatski

Mjesto okrenuto budućnosti, novim trendovima u poslovanju, edukaciji i ekologiji

Poslovne sastanke, razgovore uz kavu ili neobvezna druženja, od sada ćete moći obaviti u novom ugostiteljskom objektu koji je otvoren unutar INTERA tehnološkog parka u Mostaru. 

Za sve poslovne ljude, vrata svog otmjenog prostora, u petak 14. prosinca 2018. godine otvorio je LUX Business Bar

Hrvatski

LJUDSKI UTJECAJ NA PLANETU: Ništa prirodno u strmom padu prirode

  • Indeks živućeg planeta (The Living Planet Index, LPI) ukazuje da je veličina svjetske populacije kralješnjaka u prosjeku opala za 60% u posljednjih 40 godina.
  • Najveći pokretači trenutnog gubitka biološke raznolikosti su prekomjerna eksploatacija i poljoprivreda, oboje vezano uz stalno povećanje ljudske potrošnje.
Hrvatski