"ZELENI GRADOVI"
Zenica kupuje 40 ekoloških autobusa i ukida loženje uglja
Manager.ba/Fena BiH 09 siječnja, 2019
Izvor fotografije:
Skyscrapercity.com /Zenica

Vijećnicima i zaposlenicima Gradske uprave Zenica elaborirano je mapirano stanje u raznim oblastima zaštite okoliša i prostornog planiranja te prezentirane dosadašnje urađene aktivnosti iz projekta "Green Cities Action Plan za Grad Zenicu", čija je realizacija počela u rujnu prošle godine.  

"Zenica je prvi grad u BiH koji je, zahvaljujući angažmanu Gradske uprave, ušla u projekt Zeleni gradovi. Stručnjaci Europske unije, koje financira EBRD, trenutno ispituju sve indikatore", kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Dodao je kako je sastanak organiziran zbog želje da od samog početka u realizaciju projekta budu uključeni i gradski vijećnici.

"Stručnjaci su imali sastanke s direktorima javnih poduzeća i svim zainteresiranim. Razgovarat će se o nabavci ekoloških autobusa za Grad Zenicu. To bi bili autobusi na plin ili električnu energiju, čime bismo riješili i problem Zenicatransa", istaknuo je Kasumović, koji je dodao kako je u planu nabavka 40 takvih autobusa.

Kasumović je dodao kako će projektom biti obuhvaćeno pet oblasti, ali da je on najzainteresiraniji za čist zrak.

"Grad je dobio grant da riješi otpadne vode, a u sljedećem ćemo razdoblju ulagati da dobijemo čist zrak. Vrlo brzo će se donijeti odluka o zabrani loženja uglja, prvo za gospodarske subjekte a zatim i za privatna ložišta. Dogodine ćemo imati i ekološko grijanje", napomenuo je Kasumović, koji je dodao kako će o pravcima ulaganja u zaštitu okoliša odluku donijeti Gradsko vijeće, jer će dio projekata morati financirati ili sufinancirati i sam Grad.

Projekt financira Federalno ministarstvo financija Austrije, uz podršku Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a implementira međunarodni konzorcij PwC – Arup. 

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Povezani članci

1

2