dijaspora

Dijaspora šalje novac, a BiH ga ne zna koristiti

Prošle godine dijaspora je "poslala" 3,79 milijardi KM izravnih novčanih doznaka iz inozemstva, te je tako, po doprinosu bruto domaćem proizvodu, treća najjača u Europi.

 

Prema istraživanju agencije Pixsell iz Hrvatske, o tomu koliko je dijaspora važna za bruto domaći proizvod (BDP) jedne države, BiH se nalazi u samom europskom vrhu, jer novac koji stiže iz dijaspore imao 10,6% udjela u BDP-u.

Hrvatski

Dijaspora "nam poslala" 3,79 milijardi KM

Centralna banka Bosne i Hercegovine objavila je podatke o tekućim transferima tijekom prošle godine. Ukupni tekući transferi iznosili su 5,26 milijardi KM i za 307 milijuna KM veći u odnosu na 2022. godinu. 

 

Od ukupnog iznosa tekućih transfera, na novčane doznake iz inostranstva, odnosno personalne transfere, odnosi se 3,79 milijardi KM, što je za 203 milijuna KM više u odnosu na godinu ranije.

Ostali tekući transferi iznose 1,48 milijardi KM, od čega se najveći dio, u iznosu od 1,36 milijardi KM, odnosi na mirovine iz inozemstva.

 

Hrvatski

Vjerujemo u Konjic i želimo biti dio njegovih razvojnih programa

 

Vjerujemo u Konjic i želimo biti dio njegovih razvojnih programa - poruka je konjičke dijaspore s Poslovnog foruma koji je organizirao Grad Konjic uz podršku USAID-a u okviru projekta Diaspora Invest.

 

Forum je privukao veliki broj Konjičana koji žive i rade izvan Bosne i Hercegovine, kao i predstavnike svih razina vlasti.

Hrvatski

Dijaspora poslala većinu od 793,58 milijuna KM


Na osnovu novčanih doznaka u prvom kvartalu ove godine u Bosnu i Hercegovinu je stiglo 793,58 milijuna KM, 51,4 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje lani.

 

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupni tekući transferi u prvom kvartalu ove godine iznosili su 1.116,59 milijardi KM, dok je godinu ranije taj iznos bio 1.044,00 milijardi KM.

U prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti lani zabilježeno je i povećanje novčanih doznaka iz inostranstva za 51,40 milijuna KM te ostalih tekućih transfera za 21,20 milijuna KM.

Hrvatski

Dijasporu treba motivirati na ulaganja u nove poslovne ideje

 

Otvaranje novih radnih mjesta prijeko je potrebno BiH, a tu mnogo može pomoći dijaspora.

 

Više od 100 milijardi KM poslala je dijaspora u BiH od 1998. do danas. Novac završava kod rodbine, prijatelja, poznanika... i država naveliko preživljava zahvaljujući upravo onima koji rade vani te potpomažu ovdašnje žitelje, piše Večernji list BiH.

Hrvatski

Napustili karijere u Nizozemskoj kako bi pokrenuli biznis u BiH

 

"Što više uspijete van svoje domovine to se više osjećate strancem i tada imate veću želju vratiti se i na neki način pomoći svojoj zemlji. To je univerzalna potreba 95% ljudi koji su izbjegli iz BiH”, kaže Obarčanin. 

 

Muris Obarčanin, vlasnik kompanije MDG International d.o.o., počinje priču o povratku iz Nizozemske u BiH i pokretanju kompanije koja danas 100% izvozi u Njemačku i druge zemlje poslujući po najvišim europskim standardima.

Hrvatski

Stolac može biti grad novih energija

 

Današnjim razgovorima u okviru Stolac Diaspora Business Sessions otvorena je manifestacija "Buđenje Stoca", koju je pokrenula kompanija "SEE Real Estate BH" na čelu sa Tanerom Aličehićem, u suradnji s Gradom Stocem, lokalnim inicijativama i potporu USAID projekta "Diaspora Invest", te partnerima Veleposlanstvom Švicarske, Njemačkom gospodarskom komorom u BiH, Sparkasse Bankom i Caritasom Švicarske.

Hrvatski

Otvoren poziv USAID-a za projekt 'Diaspora Invest'

Projekt USAID-a ‘Diaspora Invest’ je uputio poziv svim bh. tvrtkama zainteresiranim za podršku u povezivanju i ostvarivanju pristupa međunarodnim tržištima. 


Prilika je dostupna za sve kompanije (d.o.o., d.d.) koje žele izvoziti robe i usluge, ali im je potrebna podrška u različitim aspektima pripreme i realizacije tih aktivnosti. 

Hrvatski