ZBROJILA CENTRALNA BANKA
Dijaspora poslala većinu od 793,58 milijuna KM
Manager BiH 18 srpnja, 2023


Na osnovu novčanih doznaka u prvom kvartalu ove godine u Bosnu i Hercegovinu je stiglo 793,58 milijuna KM, 51,4 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje lani.

 

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupni tekući transferi u prvom kvartalu ove godine iznosili su 1.116,59 milijardi KM, dok je godinu ranije taj iznos bio 1.044,00 milijardi KM.

U prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti lani zabilježeno je i povećanje novčanih doznaka iz inostranstva za 51,40 milijuna KM te ostalih tekućih transfera za 21,20 milijuna KM.

- Doznake uglavnom predstavljaju novčanu pomoć obiteljima koje ih koriste za vlastitu potrošnju i podizanje standarda. Doznake blago rastu, a razlozi leže u boljem imovnom stanju ljudi koji su odranije u dijaspori te novom talasu odlazaka kojem svjedočimo u posljednjim godinama, tako da novi migranti dostavljaju novac u zemlju - istakli su u Centralnoj banci.

Dodali su kako novčane doznake uglavnom dolaze iz zemalja zapadne Europe, Skandinavije i Sjeverne Amerike gdje je dijaspora najprisutnija. 


Manager.ba

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu