Aluminij

KAP prekinuo proizvodnju aluminija nakon 52 godine

 

Kombinat aluminija Uniprom iz Podgorice ugasio je u ponedjeljak preostalih 12 ćelija u pogonu Elektrolize, čime je nakon 52 godine prestala proizvodnja primarnog aluminija u Crnoj Gori.

 

U KAP-u su ostali raditi pogoni za proizvodnju bileta-trupaca i silumina-legura, a tvornica će za potrebe njihove proizvodnje uvoziti aluminij. Kombinat je većinu ćelija za proizvodnju ugasio u prosincu 2021. godine, kada je Elektroprivreda odbila opskrbljivati ga strujom po dotadašnjim cijenama od 44 eura/MWh jer su burzovne cijene iznosile i preko 200 eura.

Hrvatski

Širokobriješki Emerus otvara 60 novih radnih mjesta

 

Širenjem proizvodnih kapaciteta i povećanjem obima posla, otvaraju se nova radna mjesta u odjelu proizvodnje, pa je natječaj za radnike otvoren.


Veliki domaći proizvođač proizvoda od aluminija, kompanija Emerus sa sjedištem u Širokom Brijegu, objavio je da će ove godine zaposliti 60 novih radnika.
Emerus je moderna proizvodna firma koja čak 80 posto svojih proizvoda izvozi u zapadnoeuropske zemlje.

Hrvatski

Poput sportskog preokreta: Aluminij u dvije godine od dna do vrha

Aluminij Industries je u prošloj godini postala najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine. Ovo je nezabilježen slučaj u BiH da neka kompanija u ovako kratkom roku doživi ovakav procvat i rast. Prihodi kompanije Aluminij Industries u prethodnoj godini premašili su iznos od milijardi KM.


Ovo je nevjerovatan rezultat jer dolaze nakon samo nešto više od dvije godine otkako je kompanija počela s radom, na temeljima propalog gignata Aluminija koji je bio jedno od najvećih preduzeća u BiH.

Hrvatski

Feal proširuje proizvodnju - novi pogoni u Karlovcu, Širokom Brijegu i Ljubuškom 

U tijeku su radovi, a bit će okončani ove godine, na otvaranju dviju novih preša u Širokom Brijegu i Karlovcu, kao i otvaranju novog proizvodnog pogona u Ljubuškom

 

Feal iz Širokog Brijega prvi je i najveći proizvođač aluminijskih profila na bh. tržištu.

Hrvatski

Nadzorni odbor donio odluku o raspisivanju javnoga natječaja za izbor direktora Aluminija

Članovi Nadzornoga odbora Aluminija d.d. Mostar, pod predsjedanjem dr. sc. Zdenka Klepića, donijeli su Odluku o raspisivanju javnoga natječaja za izbor direktora Aluminija d.d. Mostar na četverogodišnje mandatno razdoblje. Na tomu će tragu, dana 1. veljače tekuće godine, uslijediti propisana objava Javnoga natječaja, s jasno naznačenim uvjetima koje kandidati moraju ispunjavati.

Hrvatski

Zdenko Klepić izabran za predsjednika Nadzornoga odbora Aluminija d.d. Mostar

Na današnjoj Konstituirajućoj sjednici novoimenovanoga Nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar, za predsjednika tog tijela izabran je prof. dr. sc. Zdenko Klepić, dok će ulogu njegova zamjenika obnašati Ile Baković.

Podsjećamo, aktualni saziv NO Društva izabran je 11. siječnja 2019. godine na redovitoj Skupštini dioničara Aluminija, a nakon što su članovima iz prethodnoga saziva istekli mandati.

Hrvatski

Imenovan novi saziv Nadzornog odbora Društva

Na današnjoj, redovitoj Skupštini dioničara Aluminija d.d. Mostar, održanoj pod predsjedanjem Marinka Bošnjaka koji je zastupao interese dioničkoga paketa Vlade FBiH, Aluminijevi su dioničari, zbog isteka mandata, razriješili dužnosti svih sedam članova Nadzornog odbora Društva, imenovavši u to tijelo, u ime državnoga kapitala FBiH dr. sc. Zdenka Klepića, Igora Planinića i Vedrana Smiljanića, u ime Vlade RH Ilu Bakovića te u ime malih dioničara Željka Damjanovića, Željka Filipovića i Samira Anića.

 

Hrvatski

Podrška Asocijacije poduzetnika Hercegovine Aluminiju d.d. Mostar

Uzimajući u obzir važnost trenutka u vezi sa stanjem poslovanja Aluminija d.d. Mostar, Asocijacija poduzetnika Hercegovine, čija je Aluminij članica, želi se pridružiti svima koji opravdano zahtijevaju od Vlade Federacije BiH, kao najvećega pojedinačnoga dioničara mostarske tvornice aluminija, da krajnje ozbiljno shvati iznimno teško stanje u kojemu se nalazi mostarski Aluminij i da žurno započne rješavati pitanja na koja izravno može utjecati. 

Hrvatski

GKM: Asocijacija poduzetnika Hercegovine u još jednoj akciji čišćenja

Gospodarska komora (GKM) grada Mostara u petak, 20. srpnja 2018. godine, organizirala je ekološku akciju "Za ljepši Mostar". Uspješno je odrađeno čišćenje Trim staze na Bijelom Brijegu, poznatijeg naziva Trimuša.

Prvobitna ideja je bila urediti razdjelnice nekih gradskih ulica, prometnice i zelene površine te na razne načine oplemeniti izgled grada Mostara.

Hrvatski

Fokus je na otklanjanju nemira i stabilizaciji poslovanja

Novoimenovani vršitelji dužnosti članova Uprave Aluminija d.d. Mostar, v.d. direktora Društva Dražen Pandža i v.d. izvršnoga direktora za tehničke poslove i razvitak Boris Vican, intenzivno rade na stabiliziranju općega stanja u Aluminiju, stavljajući fokus na održavanje maksimalne operativnosti u proizvodnomu procesu, na otklanjanje nemira koji se uvukao među radnike, na popravljanje narušenoga odnosa sa sindikalnom organizacijom, kao i na oporavljanje ugrožene tvorničke reputacije među poslovnim partnerima.

Hrvatski