Evaluacijom do održivih rezultata
Tri početna koraka do dobre odluke
Manager Projekti 26 kolovoza, 2021
Izvor fotografije:
pexels.com

Najveća zabluda o odlučivanju je ta da odluku možemo odgoditi. Svako odgađanje znači pristajanje na trenutno stanje u kojem se nalazimo, pa tako često neke jako bitne odluke donesemo nesvjesno i tako se dovedemo u nezavidne situacije u kojima nam se čini da nemamo izbora i kontrolu nad njima.

 

Dakle, ono što je jako bitno prihvatiti, je činjenica da donošenje jedne odluke isključuje postojanje alternative. Kada smo u situaciji da želimo napraviti nešto novo, ali ipak to ne učinimo, mi smo ipak rekli ne promjeni i ostali u poznatom okruženju.

U redu je uzeti vremena za razmišljanje, odluke nikako ne treba donositi nepromišljeno, ali u tom periodu dok razmišljamo trebamo biti svjesni da smo donijeli odluku da ostanemo tu gdje jesmo. Nečinjenje je također odluka.

Proces donošenja odluka je vještina koja se može naučiti. Postoje razne tehnike koje se koriste u svijetu i većinom su namijenjene osobama koje se nalaze u poziciji da donose odluke koje će utjecati na cijeli tim. Neke velike tvrtke čak postavljaju pohađanje ovih edukacija kao obavezu, jer smatraju da će tako doprinijeti boljem upravljanju poslovanjem.

Van poslovnog svijeta, mnogi od nas pomoć u odlučivanju traže samo kada su u pitanju velike i važne životne situacije, međutim male svakodnevne odluke su one na kojima učimo kako donijeti ispravnu odluku i na njima treba raditi, jer u konačnici, one su te koje nas dovedu do cilja.

 

 

Bilo da se radi o svakodnevnom odlučivanju ili nekoj odluci koja ima veći učinak na naše privatno ili poslovno djelovanje, ovo su koraci koji nam u tome mogu pomoći.

1.    Prije svega trebamo biti svjesni utjecaja koji ta odluka ima, trebamo znati odgovor na pitanja, što će se desiti ako kažemo ne, a što možemo očekivati ako kažemo da. Jako često nekim stvarima pridajemo važnost koju nemaju i tako sebi otežavamo i odugovlačimo donošenje odluke, dok s druge strane nekada reagiramo ishitreno i pristanemo na nešto za što tek naknadno utvrdimo da nam je donijelo posljedice na koje nismo bili spremni.

2.    Drugi bitan korak u ovom procesu je promjena perspektive. Koliko god da se nama neka odluka činila bitnom gledano u širem kontekstu ona može biti gotovo beznačajna. Nerijetko se usporedbom sa prolaznosti života, zapitamo zašto nam je trebalo tako dugo da donesemo neku odluku. Kada idemo u krajnost i razmislimo o tome da nas možda neće niti biti sutra i zaista osvijestimo sebi tu spoznaju, to može biti ogroman poticaj za donošenje brzih i kvalitetnih odluka koje nisu opterećene bremenom svakodnevnih briga.

3.    Često spominjani faktor u donošenju odluka je intuicija. To je onaj unutarnji glas, točnije 'osjećaj u želucu' koji nam kaže što bismo trebali napraviti. Analiza stanja, prikupljanje i obrada podataka su logički pristup koji je jako koristan i nikako ga ne bi trebalo zanemariti, ali ako su nam i nakon te iscrpne analize nejasni dalji koraci koje trebamo napraviti onda ćemo se osloniti na intuiciju. U mnogim slučajevima desi se i da se nakon više dana, pa i mjeseci preispitivanja vratimo na onu početnu odluku koju tada nismo prihvatili, jer nismo vjerovali sebi.

Svaka odluka je bitna, ali treba imati na umu da se s promjenom okolnosti i odluke mogu promijeniti. 

 

 

Osobno na odlučivanje gledam kao na kreativan i iznimno zanimljiv proces koji nas vodi u nove mogućnosti i otvara mnoga vrata.

Ako želiš naučiti više o odlučivanju, kao i drugim životnim vještinama pridruži mi se na Instagram profilu @vucicandrijana.

Andrijana Vučić

Autor opis: 
Prehrambeni tehnolog,magistrirala na sveučilištu u Sarajevu. U 16 godina radnog iskustva usko vezana uz oblast kontrole hrane i jačanja kapaciteta sustava. Evaluatorica u procesu pisanja i pripreme projekta.
Slika autora: 
O Autoru
Manager
Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - PLDD i kirurgija perifernih živaca
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Dječja ortopedija – iskustvo pacijenta
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustva pacijenata