POKRENI KARIJERU
SANDRA JOVANOVIĆ: Nepresušna energija recept za SAP uspjeh
Manager.ba/prointer.ba Karijera 14 listopada, 2020
Izvor fotografije:
prointer.ba

Ponekad radim i po pet poslova istovremeno, pa mi kažu – uspori malo. I usporim, na trenutak, ali čim se resetujem nastavljam istim tempom. To sam ja, uz širok osmijeh priznaje Sandra Jovanović, rukovodilac sektora za razvoj SAP rješenja u kompaniji Prointer ITSS.

 

PROČITAJTE VIŠE: ZORAN JOVANOVIĆ Od ekonomije do IT-a: Put koji je vrijedilo preći

 

Ona, zapravo, radi mnogo više od tih pet poslova istovremeno i to vam, čim je upoznate, više ne djeluje kao nemoguća misija. Zato se njenoj definiciji da SAP konsultante prije svega pokreće strast, nema šta dodati.

„Mi moramo biti, da tako kažem, zagriženi za ovaj posao i posvećeni do maksimuma, a takvi, uglavnom, i jesmo. I znate li šta se onda dogodi? Što više otkrivate i učite, shvatate koliko „ne znate“ i to je nešto što vas stalno pokreće naprijed. Ponekad se čini da nema kraja, ali to i jeste čar ovog posla jer pomijeranjem granica i izlaskom iz zone komfora pokrećete vaš profesionalni rast i razvoj“, kaže Sandra. 

Priznaje da joj radni dan ponekad traje i po 12 sati, da u takve dane često spadaju i vikendi i da rukovođenje SAP sektorom znači velika odricanja, ali za sve to ima razumno objašnjenje – kvalitetna ekspertiza u toj oblasti otvara sva vrata na svim meridijanima. 

 

 

„Želim da iskoristim priliku da još mnogo toga naučim, ali i da naučim i obučim svoje kolege kojima sam mentor. Želja mi je, takođe, da u Prointeru napravimo bazu konsultanata iz koje ćemo generisati prave vrijednosti bazirane na znanju, da to bude naš domaći kadar i da maksimalno razvijemo timski duh. Usaglašen i stručan tim je moja misija“, otkriva Sandra i smješka se na konstataciju da ni ta misija, kad je ona u pitanju,  neće biti nemoguća.  

A da je, u stvari, sve moguće, pokazuje i činjenica da je Sandra, osim što je rukovodilac, i dalje funkcionalni SAP konsultant i tog posla se, kaže, nikad ne bi odrekla. Vjerovatno zato što taj posao znači da ste ovladali kompleksnim sistemom koji obuhvata sve korporativne, finansijske, logističke i procese upravljanja ljudskim resursima.

„Biti SAP konsultant je izuzetno atraktivan posao i tih profila na našem tržištu, pa ni u regionu, nema mnogo. Osim toga, interesantna je činjenica da među SAP konsultantima ima mnogo različitih akademskih usmjerenja, od ekonomista, matematičara, elektro i mašinskih inženjera, pa čak i tehnologa. To pokazuje da se mnoga znanja iz oblasti ove vrste IT i poslovnog konsaltinga razvijaju kroz praksu i posao. Naravno, mnogo je tu literature, kurseva, vebinara, treninga, a kada „pritisnu“ rokovi uči se i kroz projekte i implementaciju“, objašnjava Sandra. 

I sama je po struci ekonomista, a kako od „osnovne“ ekonomije ne bi previše odlutala završava master i iščitava neku staru i novu literaturu. Pitanje otkud joj i za to vremena, bilo je suvišno postavljati, jer je, u međuvremenu, našla vremena i za kurs neurolingvističkog programiranja. 

„Privukao me je pojam programiranja, a ispostavilo se da je to neka vrsta moderne psihologije koja nam daje znanje, metode, vještine i tehnike za postizanje izvrsnosti kako na ličnom tako i na profesionalnom planu. I dosta mi je značilo, jer sam osvijestila određene obrasce ponašanja koje svi mi znamo, ali ih nekako ne primjenjujemo. Sada pokušavam da i ta znanja primijenim na svoj tim, jer ljudi su različiti, neki previše ćute, a zapravo se o svemu mora otvoreno razgovarati kako bismo osvijestili i iskoristili svoje potencijale i lakše došli do željenih zajedničkih ciljeva“, kaže Sandra. 

 

 

Inače, ona ima vremena i volje da o svemu porazgovara i sa komšijama, jer u svojoj zgradi vodi kompletno poslovanje u vezi sa zajednicom etažnih vlasnika.   Nekad je bila košarkašica i trenirala u KK Mladi Krajišnik, a nakon toga i trener volonter mlađih naraštaja u KK Partizan. Na Ekonomskom fakultetu bila je student-prodekan i uvijek aktivna u Savezu studenata. Sada je često aktivna i kao školarac, kada njenoj trinaestogodišnjoj ćerki zatreba pomoć.

A u slobodno vrijeme, bavi se fitnesom. Otkud joj još i slobodno vrijeme?! Pa, to je Sandra.       

O Autoru
Manager.ba/prointer.ba
Najnovije vijesti
Video
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje