FINANCIJSKI LABORATORIJ
Poslovanje u godini pred nama
Nedim Šuta Svijet financija 08 siječnja, 2018

Dok statističari sabiraju urađeno u 2017. godini, polako „gazimo“ tjedne 2018. godine. Iako još uvijek u prazničnom raspoloženju, dani neumitno prolaze, te trebamo što prije postići radnu temperaturu i krenuti u poslovne aktivnosti, zapisane želje i planove.

Uvod

Statistički gledano, EU nikada nije imala bolju poslovnu godinu. I pored krize u političkom i makroekonomskom smislu, burzovni indeksi su na istorijsko visokim nivoima. U okruženju, pažnje vrijedna jeste činjenica da Hrvatska ima rekordan broj novih poslovnih subjekata (preko 15.000 u 2017. godini), i pored višegodišnje priče o iseljavanju. 

Statistika VS realnost

Navedena statistika optimistično zvuči. Pozitivna ekonomija, čak i ako je samo u okruženju, ima efekte i na sisteme koji baš i ne rastu (primjera BiH). Sama studija „doing busienss-a“ je otrijeznila lokalne optimiste, iako se mora priznati da postoje lokalne zajednice i općine koje imaju strane certifikate „business friendly“. Još i bitnije, lokalni aerodromi bilježe rekorde u saobraćaju, tako da se i statistički i suštinski povećava broj prilika svima na tržištu.

Lokalno, daju se najave infrastrukturalnih investicija koje također u lancu vrijednosti imaju efekte i za većinu MSP.
Na sve to, uvijek se spominje migracija kao finalni kontraargument, manjak stanovništva, znanja i kvalifikacija. 

Realnosti modela

Većina klijenata s kojima svakodnevno komuniciram je upoznata sa svim iznešenim u tekstu. Budući da je riječ o čistom realnom sektoru koji nema direktnu vezu i zavist od javne uprave, argumentacija je možda i profesionalnija nego u većini jer nemaju potrebu usiljenog uvijanja u scenarija i definicije.
Migracija kao goruća tema je prisutna u našim društvima stotinama godina, u intervalima 20-25 godina po pojedinačnom valu iseljavanja. 

Ukoliko ste vlasnik malog/srednjeg poduzeća, jasno je da ovo ima i interne i eksterne efekte.
Interno, slabljenje kapaciteta, eksterno smanjenje tržišta.

U petak sam imao sastanak sa kompanijom koja je iz svih ovih statisika izašla sa finalnim zaključkom, po kojem će se interno napraviti optimizacija i revidiranje financijskih kompenzacija. Eksterno, čak i uvećanu šansu za rast. Istine radi, bave se kvalitetnijim proizvodima, namjenjenim srednjoj i gornjoj klasi, te će se logikom stvari plaće onih koji ostaju uvećati, a dio prihoda onih koji odu će se vraćati kroz pomoć u BiH. Na taj način, segment tržišta se suštinski uvećava, a ne smanjuje, makar u konkretnom slučaju.

Kao kruna svega toga, planiran je rast od 20%, te se sljedeći tjedan ide na sastanak kod principla na potpisivanje ugovora.
Uprava, vlasnici, eksterni suradnici (uključujući i mene) u potpunosti smatraju plan dostižnim i relevantnim, usprkos dijelu negativnih konotacija na makro sredinu.

Zaključak

Mala društva sa malim platama su uvijek na periferiji događanja i ekonomskih aktivnosti. Dobra stvar jeste što EU raste i ekonomski jača, tako da i dio tih „mrvica“ ima pozitivan efekat na nas, dobrim dijelom jer je aktivnost gospodarstva toliko mala da je primjetno ulaganje od 1,2,5 mio KM/EUR.

Mi sami, svojim naporima, također moramo i trebamo kreirati pozitivne stvari i poslovne situacije, da bismo jednog dana izašli iz pozicije objekta u poziciju subjekta.

Želim Vam uspješan početak poslovnog tjedna!

Nedim Šuta

Nedim Šuta

Autor opis: 
20 godina radi u financijskom sektoru, na odgovornim dužnostima u bankama i osiguranju. U radu se susretao s kompanijama različitih profila, analizirajući njihov rad, financije, rast i kreditnu sposobnost. Vlasnik je kompanije FINLAB.
Slika autora: 
O Autoru
Nedim Šuta
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!