ARHITEKTURA I DIZAJN
Nasukani brod postat će najviša zgrada u Češkoj
manager.ba/gradnja.rs Lifestyle 04 rujna, 2020
Izvor fotografije:
gradnja.rs

Top Tower u Pragu neće samo impresionirati sa svojih 135 metara visine, već i po neobičnoj konstrukciji kao podsjetnik na klimatske promjene.

 

Miks svedene arhitekture i skulpturalne crvene strukture koja izgleda kao nasukani brod, produkt je suradnje arhitektonskog biroa Black n’ Arch i skulptora Davida Černija, s idejom da zgrada postane skrene pažnju na problem klimatskih promjena u svijetu.

Njihova zamisao oslanja se na neželjenu, ali moguću viziju budućnosti u kojoj je nivo mora toliko porastao da je brod udario u zgradu.

 

Draga, netko nam je parkirao na terasu.

 

Nasukani brod pravit će se od čelika u završnoj crvenoj boji, a karakter objektu dat će puzavice koja izgleda kao mahovina.

Projekt zgrade, izveden po narudžbi praške firme Trigema, trenutno je u toku dobivanja lokacijskih dozvola, a trebalo bi da se gradi nedaleko od glavne gradske metro stanice Nove Butovice.

Investitorska kompanija Trigema ima planove da počne s izgradnjom objekta do 2021. godine, a da izgradnja traje manje od tri godine. Oni se nadaju da će prisustvo neobične konstrukcije na ovoj lokaciji dodatno oživjeti javnu pješačku zonu koja se nalazi u zaštićenoj četvrti, van metro trasa.

„Planirano je da objekt bude van zone zaštićenog gradskog područja i van područja u kom je zabranjena izgradnja visokih zgrada.“, rekli su za Dezeen iz kompanije Trigema.

 

Vidikovac s vrtom

Iako je otkriveno malo detalja o strukturi objekta Top Tower, predviđa se da će primarna struktura, koja se naslanja na kubične svedene volumene, biti izvedena od čelika u završnoj crvenoj boji, a da će karakter objektu dati biljke puzavice, čija će zelena boja biti dodatno naglašena čeličnom konstrukcijom.

Na najvišem djelu objekta predviđeno je formiranje vidikovca s vrtom, do kog će se osigurati zasebni pristup preko vanjskogg lifta.
 

Ukrcavanje u tijeku.

Kroz propeler u stanove i kancelarije

Poslovno-stambeni objekt će imati oko 250 stanova, kao i znatnu količinu kancelarijskog prostora, a kulturni centar i prodajni prostori bit će na prva dva kata.

Ulaz u objekt biće naglašen formom masivne strukture propelera koji kao da je odvojen od broda.

Poneki mornar možda ostane bez lađe, ali bez mora, to je izuzetan peh.

O Autoru
manager.ba/gradnja.rs