MIRISNI SAVEZNICI USPJEHA
Eterična ulja kao lifestyle i prilika za lifestyle business
Manager Lifestyle 04 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
Kristina Marić - privatna zbirka

Stvaranje ugodne i održive ravnoteže između posla i osobnog života predstavlja „lifestyle business“ – sveti Gral 21 stoljeća. 

 

PROČITAJTE VIŠE: Mirisni marketing

 

Pitate se naravno kakve veze upravo ovaj stil ima s eteričnim uljima. Velike. Jer upravo poslovni životni stil koji ponekad zvuči poput znanstvene fantastike podrazumijeva posao koji odgovara tvom željenom životnom stilu. A upotreba eteričnog ulja u svakodnevici je upravo to, željeni život kojem sve veći broj ljudi teži živjeti i tu dolazimo do glavne poveznice s eteričnim uljima koji predstavljaju način na koji živiš svoj život.

Posao može biti offline ili online, a glavna razlika između „klasičnog“ posla je što fokus nije prvenstveno na financijskom rastu, već na održavanju životnog stila osnivača / vlasnika posla kojim se privlače zainteresirane strane temeljem uvjerenja i vrijednosti koje čine sponu i zajednički nazivnik u odnosu koji se kontinuirano gradi.

https://www.instagram.com/p/CBFpSDVJPnq/

 

 

 

Budući da je strast prema određenom hobiju ili životnoj težnji u većini slučajeva pokretač stvaranja ugodne i održive ravnoteže između posla i osobnog života većina nas se nerijetko pita koja je to formula kojom otkrivamo svoju strast i još je k tomu u konačnici pretvorimo u posao. 

U kojim trenucima se ista otkriva, spoznaje i primjenjuje?

Da budem potpuno iskrena, osobno se ne mogu sjetiti točno trenutka kad sam shvatila da me zanimaju eterična ulja tako da želim dijeliti rezultate istraživanja i eksperimentiranja s istima tijekom tjedana i mjeseci u kojima smo ih koristili i još uvijek koristimo. Ali znam da su me upravo istraživanja dovela do spoznaje da mogu pomiriti svoju veliku strasti, kemijsko inženjerstvo i sve veću želju za upotrebom eteričnih ulja kao stila života.

Cilj mi je bio, a ujedno i glavna filozofija, prenositi ljudima poruku jednostavnosti, kvalitete, sigurnosti, novog i drugačijeg, boljeg i praktičnijeg putem svijeta eteričnih ulja i prirodnih proizvoda istraživanjem njihovog utjecaja i djelovanja na našu svakodnevicu. Upravo sam poimajući taj cilj shvatila kolika je poveznica koju spominjem na samom početku ovog teksta između poslovnog životnog stila i svakodnevice s eteričnim uljima.

https://www.instagram.com/p/CBN6B8oJrM5/ 

 

 

Zbog specifičnosti koju ovaj posao predstavlja – dijeljenje zajedničkih uvjerenja i vrijednosti, kao i ne shvaćanje definicije poslovnog životnog stila, dovodi do toga da se ne shvaća ozbiljno ili poistovjećuje s trenutnim predmetom interesa koji vrlo brzo „splasne“ bez nekog većeg rezultata. Međutim, tome nije baš tako. 

Ono što je iznimno bitno, a ujedno i predstavlja najveći rizik uspjeha je zahtjev da se uloži vrijeme, upozna i poveže s osobom / promotorom životnog stila koji nam odgovara, kojem vjerujemo, koji nam se sviđa, koji nam ne predstavlja da je nešto "pod moranje". I ne, ovo u slučaju odluke o korištenju eteričnih ulja u svakodnevici ne znači da ste odabrali dom bez kemikalija, da se zalažete za "waste zero" životni stil, jer je to nemoguće, samo će te pronaći zajedničku sponu. 

Poslovni životni stil predstavlja pomicanje vlastitih granica, osobni rast i razvoj, predstavlja pretvaranje hobija u žarište života i posla u cjelini. Međutim, na svaki bi se posao trebalo gledati kao na „lifestyle business“, tj. posao temeljen na vlastitim ciljevima, težnjama i vrijednostima, posao koji je odraz životnog stila koji biste željeli živjeti. 

https://www.instagram.com/p/CAYLimyDdoK/ 

 


Istraživanja sveučilišta u Belmontu pokazuju da većinom žene, posebno žene generacije X i Y, i to čak do 45%, žele i teže da njihov poslovni i osobni životi sve više budu u skladu i preferiraju pristup poduzetništvu koji se naziva "provođenje načina života".

Ono što nam je moderni život omogućio jest da putem raznih društvenih medija dijelimo svoju svakodnevicu pretvarajući je nerijetko u posao, koji je još uvijek pomalo neshvaćen i neprihvaćen. Nerijetko svrstavan u kategoriju „sekte“, nestručnog djelovanja i uzimanja za pravo da svatko o svemu priča, a manje u onu kategoriju koja mu s pravom pripada – posao budućnosti.

Potrebno je samo osluhnuti, poistovjetiti se i odabrati od koga ćeš primati savijete o bilo čemu drugom što je predmet vašeg interesa u ovom trenutku, pa tako i o tome koja eterična ulja se mogu koristiti u njezi kože lica i tijela ili koja eterična ulja se trebaju naći u vašoj kućnoj ljekarni i zašto.

Najbolji primjer uspješnog poslovnog životnog stila je kad iskustva stečena na svojoj „koži“ dijelite s drugima.

Evo i primjera koji potkrepljuju spoj posla i suživota s eteričnim uljima.

 


Svima nam je od iznimne važnosti imati jutarnje / večernje rutine, koliko god se odupirali, ipak smo svjesni koliko je bitno uspostaviti iste jer su one upravo te koje nam određuju produktivnost preko dana, pomažu nam da budemo organiziraniji, konstruktivniji i da dnevne zadatke obavljamo na brži i efikasniji način.

Kako bi ovladali tom rutinom, možemo se fokusirati na savjete osobe koja će nas svojim životnim stilom voditi do bolje organizacije i planiranja dana ili osobe koja će nas provesti kroz korištenje eteričnih ulja u prirodnim pripravcima ili uljnim pripravcima koji se nanose direktno na kožu, ili difuzor kombinacije a sve sa svrhom da potaknu jutarnje razbuđivanje ili večernje umirivanje i bolji san.

Za jutarnje razbuđivanje tu su kombinacije eteričnih ulja peperminta ili sperminta (ako imate djecu mlađu od dvije godine) i naranča, a navečer za umirivanje i opuštanje, birajte lavandu i tamjan ili cedar. 

 

Kristinine savjete pratite na njenom Instagram profilu ve_ge_mama.

Kristina Marić

Titula autora: 
dipl. kem. inženjer
Autor opis: 
Po rođenju Hercegovka, žena Bosancu, te majka dvoje Velikogoričke djece. Po zanimanju inženjer kemijske tehnologije, bavim se trenutno razvojem tehnologije i projekata u jednoj velikoj korporaciji. Uz sve to obožavateljica zelene boje.
Slika autora: 
O Autoru
Manager