DRŽAVE SVIJETA
Britanske kompanije će isprobati četverodnevnu radnu sedmicu
manager.ba Diplomacija biznisa 31 svibnja, 2022

Pilot projekat koji se do sada smatra najvećim na svijetu ima za cilj pomoći kompanijama da skrate svoje radno vrijeme bez smanjenja plata ili žrtvovanja prihoda.
 

Slična ispitivanja održana su i u Španiji, Islandu, Sjedinjenim Državama i Kanadi. Australija i Novi Zeland bi trebali započeti u avgustu. Alex Soojung-Kim Pang, programski menadžer u 4 Day Week Globalu, kampanjskoj grupi koja stoji iza ispitivanja, rekao je da će to dati firmama "više vremena" za rješavanje izazova, eksperimentiranje s novim praksama i prikupljanje podataka. Manjim organizacijama bi trebalo biti lakše da se prilagode, jer mogu lakše napraviti velike promjene, rekao je on za AFP. Pressure Drop, sa sjedištem u Tottenham Haleu, nada se da će eksperiment poboljšati ne samo produktivnost njihovih zaposlenika, već i njihovu dobrobit.

Istovremeno, to će smanjiti njihov ugljični otisak.
Kraljevsko biološko društvo, još jedan učesnik u suđenju, kaže da želi zaposlenima dati "više autonomije u pogledu njihovog vremena i radnih obrazaca".

Obojica se nadaju da bi im kraća radna sedmica mogla pomoći da zadrže zaposlene, u vrijeme kada su kompanije u Velikoj Britaniji suočene sa ozbiljnim nedostatkom osoblja, a broj slobodnih radnih mjesta dostiže rekordnih 1,3 miliona.

- Nije baš sve ružičasto - Suosnivač pivare Pressure Drop Sam Smith rekao je da će novi način rada biti proces učenja.
 

"Biće teško za kompaniju kao što smo mi koja mora stalno da radi, ali s tim ćemo eksperimentisati u ovom suđenju", rekao je on.
Smith razmišlja o tome da svojim zaposlenicima da različite slobodne dane u sedmici i rasporedi ih u dva tima kako bi pivara funkcionirala cijelo vrijeme.

Kada je Unilever isprobao kraću radnu sedmicu za svojih 81 zaposlenih na Novom Zelandu, uspio je to učiniti samo zato što se u njegovom uredu u Aucklandu ne odvija proizvodnja, a svo osoblje radi u prodaji ili marketingu.

Uslužna industrija igra ogromnu ulogu u ekonomiji Ujedinjenog Kraljevstva, doprinoseći 80 posto BDP-u zemlje.

Kraću radnu sedmicu je stoga lakše usvojiti, rekao je Jonathan Boys, ekonomista rada u Chartered Institute of Personnel and Development. Ali za sektore kao što su maloprodaja, hrana i piće, zdravstvo i obrazovanje, to je problematičnije.

Zaista, pošto će plate ostati iste u ovom ogledu, da kompanija ne bi izgubila, zaposleni će morati da budu produktivni za četiri dana koliko imaju pet.

Ipak, Aidan Harper, autor knjige "Slučaj za četverodnevnu sedmicu", rekao je da zemlje koje rade manje sati obično imaju veću produktivnost.
"Danska, Švedska, Holandija rade manje sati nego Velika Britanija, a ipak imaju veći nivo produktivnosti", rekao je on za AFP.
 "Unutar Evrope, Grčka radi više sati nego bilo ko, a opet ima najniži nivo produktivnosti."

Phil McParlane, osnivač kompanije za zapošljavanje 4dayweek.io sa sjedištem u Glazgovu, kaže da je ponuda kraće radne sedmice dobitna i čak to naziva "supersilom zapošljavanja".

Njegova kompanija oglašava samo četverodnevnu sedmicu i fleksibilne poslove. Vidjeli su da je broj kompanija koje žele da zaposle putem platforme porastao sa 30 na 120 u posljednje dvije godine, jer su mnogi radnici preispitali svoje prioritete i ravnotežu između poslovnog i privatnog života u pandemiji.
 

 

- economictimes

 

O Autoru
manager.ba
Video
STIPE KRIŠTO, B KRUG
Birao je: Njemačka ili Livno
DR. GORAN ĐUZEL, POLIKLINIKA VITALIS
Javni zdravstveni sustav mora biti zdrav
JOSIP MARTINOVIĆ
Hercegovačka vina imaju dobru cijenu, vrijeme je za sljedeću razinu