SAVJETI
Šta treba da znate prije nego što postanete dizajner enterijera?
manager.ba/avokado.rs Lifestyle 19 siječnja, 2022
Izvor fotografije:
Unsplash

Da li imate želju da postanete dizajner enterijera?


Ovo interesantno zanimanje posljednjih godina je u znatnoj ekspanziji i centar je interesovanja mnogih mladih i talentovanih ljudi. S obzirom na aktuelnost ove profesije, mogućnosti zaposlenja su velike, pa onaj koji se odluči za ovo zvanje ima brojne opcije na raspolaganju.

Ipak, kako biste bili sigurni da je ovaj poziv idealan izbor za vas, važno je da se dobro informišete o onome što vas u praksi očekuje.
Baš zato, kako bismo pomogli svima koje interesuje dizajn enterijera, pripremili smo tekst koji vam govori šta vas očekuje u praksi i šta sve treba da znate o dizajnu enterijera!

Kvalitetna oprema je osnova svih projekata

Kvalitetna oprema za dizajnera enterijera obuhvata niz alatki za crtanje, ali i programa koji su namjenjeni za precizno izrađivanje projekata. Pre nego što radovi u prostoru započnu, važno je klijentu, ali i profesionalcima koji izvršavaju radove ponuditi crtež, odnosno plan projekta na kome je jasno označen raspored prozora, vrata, namještaja i svih važnih tačaka u prostoru.

Kako bi projekat bio dobro izrađen, važno je odabrati adekvatnu uslugu plotovanja. U tom smislu, preporuka je da odaberete savremenu štampariju koja ima opremu posljednje generacije, te nudi plotovanje uz korišćenje Canon plotera i drugih modernih mašina koje garantuju preciznost, brzinu i kvalitet izrade.

Plotovanje je najsavremeniji vid izrade linijskih crteža, štampanja rendera, 3D modela, te je neophodno gotovo svim arhitektama, dizajnerima enterijera, a važan su segment tokom izrade građevinskih i mašinskih projekata.

Kako bi ištampan crtež, odnosno projekat izgledao zaista dobro važno je da radite u proverenim programima kao što su AutoCAD, SketchUp Pro, Autodesk 3ds Max. Adobe Photoshop i mnogi drugi.
Vaš zadatak je da odaberete one koji odgovaraju vašim potrebama i mogućnostima, te se adekvatno obučite za rad u njima. Tokom obrazovanja na visokoškolskim ustanovama, jedna od stavki koje ćete naučiti je upravo rad u programima.

 

 

Dizajner enterijera nije isto što i dekorater

Ukoliko planirate da se bavite dizajnom enterijera, važno je da uvidite razliku između dekoracije i dizajna enterijera. Osnovna razlika naravno leži u edukaciji, ali i u samom procesu rada. Da biste postali dizajner enterijera treba da završite fakultet ili pohađate neki od kurseva koji su akreditovani.

Naravno, fakultetsko obrazovanje smatra se sveobuhvatnijim i omogućiće vam da se tokom nekoliko godina posvetite učenju svih važnih principa arhitekture, dizajna nameštaja, rasvjete i sl.

Na fakultetu ćete steći brojne veštine i znanja koji vam omogućavaju da se bavite dizajnom, kao što je rad u programima, izrada idejnog plana, crtanje, upotreba materijala, projektovanje i mnoge druge vještine.

Dizajn određenog prostora je proces koji zahtjeva promišljanje najsitnijih detalja, dok je posao dekoratera da vizuelno uljepša određeni enterijer. Kada ugovori određeni posao, dizajner enterijera treba da se pozabavi planiranjem osvetljenja, obezbeđivanjem maksimalne funkcionalnosti prostora, odabirom tekstura, materijala, odabirom podova, boja za zidove i mnogim drugim sitnicama.

Važno je da budete u toku sa trendovima

Iako je relativno mlada oblast, dizajn enterijera razvija se veoma brzo, te se redovno pojavljuju novi trendovi i unapređenja na ovom polju. Kao dizajner enterijera, važno je da poznajete osnovne stilove uređenja, ali i načine na koje oni mogu da se izmene i kombinuju.

Ono što se ipak ne menja jeste proces dizajniranja. Kao važna stavka u tom procesu ističe se saglasje među željama klijenata, mogućnostima prostora i budžetom.

Želje klijenta su na prvom mjestu

Želje klijenata su mnogim dizajnerima enterijera najveća prepreka pri radu. Iako klijenti nisu obrazovani na ovom polju, njihove želje treba da preuzmu primat tokom obavljanja radova i osmišljavanja projekta.

Pažljivo slušajte sve što klijent zatraži od vas, a zatim mu dajte predloge u skladu sa dobijenim instrukcijama. Ponudite im različita rešenja za prostor, kao i boje, materijale i stilove koji se uklapaju u ono što je zatražio od vas i suzdržite se od nametanja sopstvenih ideja, čak iako vam određeno rešenje ne deluje stilski najsjajnije.

Naravno, ukoliko klijentove želje nisu ostvarive važno je da otvorenom komunikacijom to objasnite i pronađete perfektno rešenje koje se uklapa u budžet i prostor koji je na raspolaganju.

Kako da se istaknete kao dizajner enterijera?

Baš zbog velike popularnosti ovog poziva, posljednjih godina mnogim pojedincima predstavlja problem da se istaknu na tržištu rada. Kako biste u tome uspeli, važno je da pronađete svoj jedinstven stil i pružite klijentima sveobuhvatnu uslugu.

Takođe, kao što smo već pomenuli, od ključnog je značaja da uvek idete u korak sa trendovima i redovno dopunjujete svoje znanje.

Predlažemo vam da iskoristite prednost digitalnog marketinga u svoju korist, napravite sajt i aktivirajte se na društvenim mrežama. Kada je riječ o društvenim mrežama, važno je da pratite najnovije trendove, uvijek budete otvoreni za komunikaciju sa pratiocima i nudite im releveantan sadržaj koji će im koristitiu u svakodnevici.

Nadamo se da vam je naš tekst bio interesantan, te da ste pronašli odgovore na pitanja koja su vas zanimala!

Tagovi:
O Autoru
manager.ba/avokado.rs
Video
STIPE KRIŠTO, B KRUG
Birao je: Njemačka ili Livno
DR. GORAN ĐUZEL, POLIKLINIKA VITALIS
Javni zdravstveni sustav mora biti zdrav
JOSIP MARTINOVIĆ
Hercegovačka vina imaju dobru cijenu, vrijeme je za sljedeću razinu