voda

Istraživanje dokazalo da je flaširana voda neusporedivo štetnija po okoliš od vode iz slavine

Prvo istraživanje takve vrste ispitalo je utjecaj flaširane vode u Barceloni, gdje je takav način konzumiranja tekućine sve popularniji.

 

Negativan utjecaj flaširane vode na prirodne resurse je 3.500 puta veći nego što je to konzumacija vode iz slavine, otkrili su znanstvenici.

Hrvatski

Na uvoznu vodu potrošeno 143 milijuna KM

Iako je BiH izuzetno bogata vodom, u prvih jedanaest mjeseci ove godine uvezli smo oko 160 milijuna litara vode u vrijednosti skoro 143 milijuna KM, te i dalje uvozimo mnogo više vode nego što je izvozimo.

Podaci su ovo Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, koji pokazuju da smo u prvih jedanaest mjeseci uvezli točno 158.229.180,51 litar vode u vrijednosti 142.946.096,15 KM.

Hrvatski

BiH najbogatija vodom u regiji, a uvozi tuđu

Bosna i Hercegovina bogatija je vodom od svih zemalja regije. Pri samom vrhu je i u Europi, ali i to nije dovoljno da bi barem na ovom potencijalu zaradila. Voda se ovdje "trači", a drugima se u blagajnu slijevaju milijuni. Ovaj broj milijuna iz godine u godinu raste. Pa je tako u prvih pet mjeseci ove godine, u usporedbi na isto razdoblje prošle, iz blagajne za tuđu vodu u bocama izdvojeno čak šest milijuna maraka više. Za domaće proizvođače teško je doći do mjesta na policama trgovina, ona se papreno plaćaju.

Hrvatski

Među stanovnicima već kolaju teorije zavjere

Do sada nezapamćen pomor šarana u Prološkom blatu u Prološcu. Na stotine njih, većinom kapitalci i do osam kilograma plutaju vodom Prološkog blata a mnogi su doplutali i do obale.

- Nikada ovako, veli nam poznati ribolovac i ekolog Đelo Matić. Da ti srce pukne. Pa vidite koliki su to šarani. Ne znamo što je, naši čelni ljudi iz društva „Šaran“ poduzeli su sve korake da se ustanovi što je uzrok jer je naše Blato i pravi Eldorado za šarana, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatski

Ova tri velika američka grada uskoro bi mogla ostati bez vode

Cijeli svijet zabrinuto iščekuje što će se dogoditi „nultog dana“ u južnoafričkom gradu Cape Townu kada će uslijed intezivne trogodišnje suše presušiti zalihe vode i većina domova i tvrtki ostati bez vode. Ukoliko u narednom razdoblju ne padne znatna količina kiše, Cape Town bi mogao postati prvi veliki svjetski grad koji će se suočiti s potpunim kolapsom vodoopskrbe, a od toga nas dijeli još manje od tri mjeseca. No, je li Cape Town jedini grad na svijetu kojem prijeti ova opasnost?

Hrvatski

Umjesto da izvozi, BiH uvezla 117 milijuna litara vode

BiH je bogata prirodnim izvorima pitke vode. Prvi smo u regiji, peti u Europi po resursima vode.

Međutim i dalje smo ispod europske razine po tretmanu otpadnih voda kojih se u bh. rijeke ispusti oko 64 milijuna metara kubnih. Prema podacima državne Agencije za statistiku u BiH se pročisti oko 22 posto otpadnih voda, čime se naša zemlja približila zemljama iz okružja, javlja N1.  

Hrvatski

U bocama s vodom poznatih brandova pronađena plastika

U vodi 10 poznatih brandova pakiranoj u plastičnim bocama znanstvenici su otkrili sitne čestice plastike čija štetnost za zdravlje pojedinca zasad nije poznata ni utvrđena, rezultati su istraživanja američkih znanstvenika.

Testirali su više od 250 boca iz devet zemalja svijeta, među kojima su Libanon, Indija i Sjedinjene Države. Istraživanje što ga je pokrenula organizacija Orb Media vodila JE profesorica na američkom državnom sveučilištu u njujorškom mjestu Fredonia, Sherri Mason.

Hrvatski

Stanovnici BiH ne vole domaću vodu, više vole strane marke

Vijest da je Tešanjski kiseljak zauzeo 4. mjesto na najprestižnijem natjecanju svjetskih voda u američkom Berkeley Springsu ponovno je otvorio pitanje koliko zapravo cijenimo domaću vodu.

Nije Tešanjski kiseljak jedini primjer. Celvik, Oaza, Princess na Berkley Springsu su redovito zauzimali jedno od prva tri mjesta. Berkley Springs dao je potvrdu kvalitete domaćoj vodi, međutim svijest domaćih kupaca orijentirana je prema uvoznoj vodi, piše Radiosarajevo.ba.

Hrvatski

EU: Voda više nije osnovno ljudsko pravo i vlasništvo!

Europska komisija donijela direktivu o vodi, kojom ona više nije ljudsko pravo, već koncesija, poput građevinskog zemljišta!

Europska komisija donijela je vrlo opasnu direktivu, kojom pravo na vodu faktički više nije ljudsko pravo, već se pitka voda, neophodna za život ljudi, tretira, u pravnom smislu, poput građevinskog zemljišta! Ova vijest izazvala je pravu buru u Njemačkoj, pogotovo što je rezolucija Zelenih, kojom se ova direktiva zabranjuje u Njemačkoj, odbijena, a već su stigle i reakacije iz Hrvatske, kojoj se „smiješi“ tužna sudbina zbog ovoga.

Hrvatski