MILIJARDERI
Zaradio je i donirao milijarde, želi umrijeti bez novca
manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 18 rujna, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Trebalo je da prođu desetljeća ali Chuck Feeney, bivši milijarder, suosnivač maloprodajnog giganta Duty Free Shoppers, napokon je sav svoj novac dao u dobrotvorne svrhe. Sad mu više ništa nije preostalo – i ne može biti sretniji.


Osamdesetdevetogodišnji Charles “Chuck” Feeney koji je 1960. godine zajedno s Robertom Millerom osnovao trgovački lanac Duty Free Shopers koji je poslovao na aerodromima, prikupio je milijarde dok je živio monaški štedljivo, piše Forbes.

Kao filantrop, bio je pionir ideje doniranja za života i nadahnuo je Billa Gatesa i Warrena Buffeta da doniraju.

Trošio je većinu svog bogatstva na velike, praktične dobrotvorne stvari, umjesto da financira osnivanje zaklade nakon vlastite smrti.

Budući da novac ne možete ponijeti sa sobom – zašto ga ne biste poklonili, pratili kuda ide i vlastitim očima vidjeli rezultate, pitao se Feeney.

Tijekom posljednje četiri desetljeća, on je donirao više od 8 milijardi dolara dobrotvornim organizacijama, univerzitetima i fondacijama širom svijeta putem svoje fondacije Atlantic Philanthropies. 2012. godine procijenio je da je izdvojio oko dva milijuna dolara za svoju i supruginu penziju.

Forbes računa kako je dao 375.000% više novca od svoje trenutne neto vrijednosti.

No ono što ga izdvaja pod većine drugih donatora, jeste što je novac davao anonimno i trudio se da svoje darove drži u tajnosti. Zbog njegove tajne filantropske kampanje, Forbes ga je nazvao Jamesom Bondom filantropije.

Što je financirao

Feeney je dao veliki novac za velike probleme – bilo da se trudio da donese mir u Sjevernu Irsku, modernizira vijetnamski zdravstveni sistem ili zapušteno njujorški otok Roosevelt pretvori u tehnološko središte. Nije čekao da daje nakon smrti i nije želio da fondacija godišnje troši energiju i novac na sitne probleme.

Prije nekoliko dana, točnije 14. rujna/septembra 2020. godine, Feeney je završio svoju četverogodišnju misiju i potpisao dokumente za zatvaranje Atlantic Philantropies.

Jedan od posljednjih donacija bila je 350 milijuna dolara za izgradnju tehnološkog kampusa na njujorškom otoku Roosevelt i to je klasičan primjer njegove filozofije davanja. Iako je bio štedljiv u vlastitom životu i živio u stanu koji je više priličio studentu, Feeney je bio spreman potrošiti veliki novac na ono što će imati veliku vrijednost.

Prošle godine u dokumentu Zero iz hero objedinio je brojke o svojim donacijama uz poruku kako je mnogo zabavnije pomagati ljudima dok ste živi nego nakon smrti.

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce