PUTOVANJA
Zanimljive činjenice o pasošima
Manager.ba/Akta.ba Svijet 07 siječnja, 2019
unsplash.com
Izvor fotografije:
unsplash.com

Pasoši su u ovom trenutku goruća politička tema - kao dokumenti koji otvaraju vrata za putovanja i istraživanje ili kao barijera za slobodno kretanje ljudi širom svijeta.

Postoji fascinantna povijest o tome kako smo na kraju došli do potrebe za posebnim dokumentima za putovanja.

Ovdje ćete naći neke zanimljive činjenice o pasošima koji će vas navesti da ih cijenite na potpuno novi način, piše BBC.

1. Možete vidjeti polarnu svjetlost... na skanidinavskim pasošima

Ukoliko skandinavske pasoše stavite pod UV zrake, polarna svjetlost će se pojaviti kao prelivanje duginih boja na papiru.

2. Prvi pasoš spominje se u Bibliji

U Knjizi Nemijina, perzijski kralj Artakserks I daje pismo jednom zvaničniku garantirajući mu sigurno putovanje kroz Judeju.

3. Fotografije su postale potrebne od Prvog svjetskog rata

Fotografije u pasošu su postale potrebne nakon početka Prvog svjetskog rata - pošto je njemački špijun ušao u Britaniju sa lažnim američkim pasošem.

 

 

4. Smršali ste? Morate praviti novi pasoš

U Sjedinjenim Državama morate promijeniti fotografiju u pasošu ukoliko ste se dosta udebljali ili smršali, imali neku operaciju na licu, uradili ili uklonili tetovažu ili piercing. 

5. I obiteljske fotografije su bile dozvoljene

Kada su u pasošima postale obvezne fotografije, bilo je moguće staviti bilo koju sliku koja vam se dopada. Čak je bilo moguće u pasoš staviti i obiteljsku otografiju.

6. Obnovite pasoš šest mjeseci prije isteka

Nemojte se kockati s datumom isteka pasoša prije nego što krenete na putovanje.

Neke države zahtijevaju da pasoš mora biti važeći 90 dana pošto uđete u zemlju. To je slučaj u većini europskih zemalja.

Ali da biste bili sigurni, produžite ga šest mjeseci prije isteka. To je vrijeme koje zahtijevaju Kina, Indonezija, Rusija, Saudijska Arabija i neke druge zemlje.

Ovo je način da izbjegnete ostati zaglavljeni u toj zemlji bez dokumenata da se vratite kući.

 

 

7. Za ulazak u Australiju preko Queensland ne treba vam pasoš

Ali samo ukoliko ste državljanin jednog od devet određenih sela na obali u Papui Novoj Gvineji.

Oni imaju poseban sporazum koji im omogućava da uđu u zemlju bez pasoša, što je dio ugovora kojim je Papua Nova Gvineja stekla neovisnost.

8. Vatikan nema imigracionu kontrolu

Vatikan nema nikakve imigracione kontrole - ali papa ima pasoš sa rednim brojem 1.

9. Mnogi Amerikanci nemaju pasoše

Prema podacima Ministarstva inozemnih poslova Sjedinjenih Država, oko 121 milijun Amerikanaca ima pasoše. Amerika ima oko 321 milijuna stanovnika.

10. Tonga je prodavala pasoše

Kraljevina Tonga je prodavala pasoše za 20.000 USD po komadu. Pokojni kralj Taufa'ahau Tupou IV suverene polinezijske države navodno je prodavao tongoanske pasoše nerezidentima te države u pokušaju da poveća prihode zemlje.

11. Finski i slovenački pasoši su kao kineografi

Ako vam je dosadno na aerodromu, a slučajno imate finski ili slovenački pasoš, očekuje vas mala poslastica. Dok okrećete stranice pasoša, sličice na dnu stranice kreirat će pokretnu sliku.

12. Pasoš Nikaragve najmanje falsificiran

Pasoš Nikaragve ima 89 odvojenih sigurnosnih obilježja - uključujući holograme i vodene žigove. Zato je pasoš ove zemlje najrjeđe falsificiran dokument na svijetu.

 

 

13. Britanska kraljica nema pasoš

Kraljica Elizabeta II ne mora brinuti je li ponijela pasoš, obzirom je ona ta koja daje dozvolu za putovanje ostalim građanima. Njoj samoj pasoš nije potreban.

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • Euro-Express d.o.o.
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Euro-Express d.o.o.
Povezani članci

1