PROJEKTI
Višković: Kinezi će graditi tri hidroelektrane i tvornicu cijevi
Manager.ba/biznisinfo.ba 04 prosinca, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

AVIK je među pet najvećih kompanija u Kini, zapošljava više od 550.000 radnika, samo u civilnom programu ima godišnji promet od 67 milijardi dolara i posluje u više od 200 zemalja i regija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će sutra s Kineskom nacionalnom aero-tehnološkom korporacijom za međunarodni inženjering /AVIK/ potpisati sporazum o izgradnji tri hidroelektrane na rijeci Bistrici i fabrike metalnih cijevi u Foči.

Višković je poslije razgovora s rukovodstvom AVIK-a istakao da je vrijednost ugovora za izgradnju hidroelektrana 90 milijuna eura, njihova instalirana snaga 45 megavata, te da će biti građene po sistemu ključ u ruke.

“U tom paketu je i tvornica metalnih cijevi velikog profila koja bi bila građena u Foči, a AVIK će biti stopostotni vlasnik. Te cijevi se većim dijelom koriste upravo prilikom izgradnje hidroelektrana, a proizvodit će i oplate za građevinarstvo i neke druge proizvode”, naglasio je Višković.

On kaže da su razmatrali i mogućnost proizvodnje metalnih cijevi za gasifikaciju u Republici Srpskoj, ali da o tome predstoje dodatni razgovori.

Razgovori i o aerodromu Trebinje

Predsjednik Vlade Republike Srpske istakao je da će poslije potpisivanja sporazuma o izgradnji hidroelektrana i tvornice cijevi razgovarati s predstavnicima kineske državne bankom u vezi sa financiranjem tih projekata.

Na sastanku delegacije Vlade RS i rukovodstva AVIK-a predvođenog predsjednikom uprave Suo Šuheom, dodao je Višković, dogovoreno je da bude napravljena analiza projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju fabrike cementa u Ugljeviku.

„Potpisat ćemo i memorandum s istom kompanijom u vezi s izradom studije opravdanosti za izgradnju aerodrom Trebinje. Poslije izrade te studije imat ćemo jasnu sliku o cijeni, broju putnika i da li postoji ekonomska opravdanost za taj projekt. Ako se pokaže da je ekonomski opravdan, onda ćemo sa AVIK-om osnovati zajedničko poduzeće za razvoj i izgradnju tog projekta u kojem ćemo biti suvlasnici po 50 posto“, kaže Višković.

On je naveo da su kineskim partnerima predočili i informacije o nalazištu kvarcnog pijeska u okolini Bratunca i mogućnostima za izgradnju fabrike ravnog stakla u Podrinju.

Suradnja u namjenskoj industriji

„I u tom slučaju treba da bude urađena projektno-tehnička dokumentacija“, pojasnio je Višković.

Prema njegovim riječima, kineskim partnerima su predložili i suradnju sa poduzećima u oblasti namjenske industrije Srpske “Orao” iz Bijeljine i “Kosmos” iz Banjaluke.

“Kineski partneri će početkom iduće godine doći da snime stanje u ova dva poduzeća i da predlože eventualnu suradnju. Imali smo sastanak i s potpredsjednikom Kineske kompanije za razvoj aero-tehnologija /KATIK/ Jang Sinom u vezi s naša dva poduzeća namjenske industrije, njihovim budućim poslovima i izlasku na tržište trećih zemalja”, rekao je Višković.

AVIK je među pet najvećih kompanija u Kini, zapošljava više od 550.000 radnika, samo u civilnom programu ima godišnji promet od 67 milijardi dolara i posluje u više od 200 zemalja i regija.

Pretežno se bavi civilnom i vojnom avio-industrijom, ali i proizvodnjom građevinskih materijala, poljoprivredom, elektronikom, auto-industrijom, energetikom i infrastrukturom.

Tagovi:
Povezani članci

1

2