AERODROM TUZLA
Uvode se nove linije
Manager.ba/Klix.ba BiH 13 veljače, 2018

S Međunarodnog aerodroma u Tuzli u toku ove godine bit će uspostavljene dvije nove linije, pregovori s kompanijom Wizz Air trenutno su u toku. S druge strane, saradnja s aviokompanijom Flydubai još uvijek nije zvanično uspostavljena jer su stvoreni određeni problemi.

Međunarodni aerodrom u Tuzli prošle godine opslužio je 535.000 putnika, čime je godišnji plan premašen za 32 posto. 

Povećanje broja putnika planirano je i za 2018. godinu, a kako bi korisnicima svojih usluga nametnuo još veću ponudu u narednom periodu bit će uspostavljene dvije nove linije.

"Trenutno smo u pregovorima s kompanijom Wizz Air i zvaničan dogovor trebao bi biti uspostavljen u što kraćem vremenskom periodu", rekao je za Klix.ba direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Rifet Karasalihović koji nije mogao precizirati o kojim destinacijama je riječ.

Prošireni terminal do mjeseca maja

Karasalihović ističe da se ove godine očekuje opsluživanje 600.000 putnika, a poboljšanju usluga svakako će doprinijeti i realizacija projekta proširenja putničkog terminala.

Direktor tuzlanskog aerodroma je naveo da se radovi odvijaju predviđenom dinamikom, a sve bi trebalo biti završeno do mjeseca maja.

Za ovu godinu predviđena je i finalizacija projekta izgradnje carinskog skladišta za avionsko gorivo.

Vizni režim stvara probleme

Tuzlanski aerodrom već je izvjestan period u pregovorima i s aviokompanijom Flydubai, međutim saradnja još uvijek nije zvanično uspostavljena zbog problema koji su vezani za vizni režim između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Naime, procedura vezana za izdavanje viza mogla bi utjecati na broj prevezenih putnika. 

"Mi smo još uvijek u razgovorima, a glavna prepreka za realizaciju je vizni režim. Ovaj problem istaknut je na sastanku koji smo imali u Dubaiju s predstavnicima kompanije Flydubai. Te informacije smo plasirali na kompetentne adrese, a adekvatan odgovor od resornog ministarstva još uvijek nismo dobili", istakao je Karasalihović.

Podsjećanja radi, procedure vezane za izdavanje viza ranije su utjecale i na broj prevezenih putnika za London, zbog čega je Wizz Air u potpunosti ukinuo ovu liniju s Međunarodnog aerodroma u Tuzli te svoju ponudu ostavio na 14 destinacija.

Vjerujemo da će se ovaj problem u dogledno vrijeme riješiti, te omogućiti suradnja i sa ovom avio kompanijom.

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Povezani članci

1

2