OD 19. do 20. SIJEČNJA 
U očekivanju Forestry Kupres konferencije
Manager BiH 13 siječnja, 2023

Šesta međunarodna konferencija Forestry Kupres održat će se od 19. do 20. siječnja 2023. godine. Organizatori konferencije su Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres i Hrvatski drvni klaster.

 

U dosadašnjim izdanjima, konferencija je tradicionalno okupljala značajan broj sudionika iz sektora koji se baziraju na šumama i na drvu, bilo to iz BiH, zemalja JIE, a tako i s razine EU-a. Organizatori konferencije su Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres i Hrvatski drvni klaster, a značajna podrška organizaciji i ove godine, kao i prethodnih očekuje se od Drvnog klastera Hercegovina, Gospodarske / Privredne komora FBiH, Općine Kupres te od Hercegbosanske županije i drugih zainteresiranih institucionalnih dionika. Također, u najavi je dolazak niza partnera i podupiratelja s razine Europske unije i drugih zemalja članica, a činjenica kako je upravo ovih dana Bosna i Hercegovina napravila najveći korak prema pristupanju u EU potvrđuje važnost europskih tema, kao i potrebu da se na jednom mjestu artikuliraju sektorski izazovi i definiraju mogući razvojni pravci.

U dosadašnjim izdanjima konferencije prioritet je bilo privlačenje i aktivno angažiranje što većeg broja važnih gostiju i donositelja odluka iz institucija na razini BIH, međunarodnih institucija koje se nalaze u BiH  te institucija i sektorskih udruženja iz Bruxellesa, a koji djeluju na europskoj razini. Do sada su najvećim dijelom sudjelovali predstavnici tvrtki iz šumarstva i prerade drva, ali na Kupres rado dolaze i predstavnici obrazovnih institucija, vladinih tijela, parlamenata, razvojnih agencija i predstavnici međunarodnih fondova i banaka, a sve s ciljem njihovog upoznavanja s prilikama u šumarstvu i povezanim sektorima u BiH. 

Ove se godine očekuje aktivno sudjelovanje mnogobrojnih šumara iz svih zemalja u okruženju, te posebno iz Slovenije, Italije, Bavarske i Austrije, koje očekuje rasprava i usvajanje zaključaka koji će unaprijediti stanje u sektoru te pomoći u boljem pozicioniranju sektora kod rješavanja nekih ključnih društvenih i gospodarskih izazova. 

Slijedom stajališta Europske unije oko klimatskih promjena i Zelenog plana koje povećavaju značaj šuma tijekom buduće zelene tranzicije europske ekonomije, nova - europska perspektiva BiH otvara puno mogućnosti po pitanju povlačenja sredstava i izrade projekata financiranih od strane EU-a, čime šumarska i drvoprerađivačka poduzeća mogu postati prepoznatljivi lideri sveukupnog poslovanja u BiH, naglašavanjem kapaciteta i znanja naših tvrtki i ugleda šumarstva i šumarskih stručnjaka na razini BiH.

Prijave i interes za sudjelovanjem mogu se uputiti na [email protected] i [email protected], a sudjelovanje je besplatno uz obavezu registracije.

Manager.ba
 

Najnovije vijesti
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
Savjeti