SAVJETI
Tri mita o poslu iz snova
manager.ba/poduzetnik.biz 14 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
poduzetnik.biz

Svatko od nas ima jedan dragocjeni život, a polovicu toga života provodimo na poslu. I upravo zbog toga svi želimo pronaći posao iz snova. Međutim, mnogi od nas znaju kako je teško artikulirati što bi to zapravo bio naš “posao iz snova” te da ga je još teže pronaći.

 

A u tom procesu često nas ograničavaju i lažni obrasci. Kako bismo se mogli uistinu posvetiti potrazi za poslom iz snova, prvo moramo odbaciti ustaljene mitove.

 

Posao iz snova ostaje isti tijekom cijelog našeg života

Za mnoge se ljude posao iz snova mijenja s prolaskom vremena i to zbog tri glavna razloga.

Prvo, izlažući se tijekom života različitim područjima djelovanja i grupama ljudi, širimo svoja iskustva.

U skladu s time, mijenjaju se naši pogledi na svijet i interesi, a time i naša predodžba o poslu iz snova. K

ao dijete, netko je možda htio biti astronaut. Međutim, odrastajući u doba brzog razvoja tehnologije ta osoba nakon nekoliko godina najviše želi biti programer.

Drugo, posao iz snova može nestati kako se mijenjaju neki njegovi elementi.

Možda jako volimo svoj posao, ali kada dođe do promjene u liderstvu, ljudima i kulturi, možda poželimo pronaći neko drugo područje djelovanja.

Treće, s ubrzanim razvojem tehnologije, širi se i svijet rada. Danas postoje poslovi koji nikada do sada nisu postojali.

Poslovi kao što su programer mobilnih aplikacija, menadžer društvenih mreža ili inženjer koji se bavi autonomnim vozilima, prije desetak godina nisu postojali. 

World Economic Forum izvještava da će 65 % djece koja danas pohađaju osnovnu školu, jednoga dana raditi poslove koji ovoga trenutka još ne postoje.

Pronaći posao iz snova putovanje je koje uključuje eksperimentiranje.

Čak i ako odmah ne naiđemo na idealan posao, uvijek smo mu barem jedan korak bliže. Ni jedno iskustvo koje smo stekli nije uzaludno.

Iskustva nam pomažu da otkrijemo tko smo, ali i tko nismo. Osim toga, ta iskustva nam pomažu da savladamo određene vještine i razvijemo potrebne kvalitete.

 

Ni jedno iskustvo koje smo stekli nije uzaludno.


Posao iz snova je samo jedna profesija

Neki od nas rade posao koji zaista vole i nikada ne bi mogli zamisliti da rade bilo što drugo jer nam taj posao omogućava da u potpunosti razvijemo svoje talente.

Međutim, kod nekih se ljudi njihovi brojni talenti i strastveni interesi jednostavno ne mogu uklopiti u samo jedan posao. I to je sasvim prirodno.

Pogledajmo, primjerice, neke poznate i uspješne ljude. L. Frank Baum, autor knjige Čarobnjak iz Oza, bio je poznat kao pisac, ali se bavio i uzgojem peradi.

Uz to se bavio i novinarstvom te scenskom produkcijom kako bi zadovoljio i svoje druge interese. Lewis Carroll, autor knjige Alisa u zemlji čudesa, bio je i specijalist za matematičku logiku, vrhunski fotograf i đakon.

Leonardo da Vinci, koji je u svijetu najpoznatiji kao slikar, bavio se i mnogim drugim disciplinama, uključujući arhitekturu, kiparstvo i inženjerstvo.

Posao iz snova, u samom svom temelju, može više nalikovati na portfolio s našim jedinstvenim talentima.

Ako imate mogućnost izbora, možete imati nekoliko honorarnih poslova i nekoliko neovisnih karijera što će vam omogućiti da iskoristite sve svoje talente.

A možda ćete željeti, uz stalni posao koji odražava jedan vaš talent, volontirati na nekim projektima koji će vam omogućiti da iskoristite svoje druge talente.

 

Posao iz snova je savršen

 

Gledajući sa strane, često nam posao osoba kojima se divimo i s kojima želimo poslovati, izgleda savršeno.

Možda nam se sviđa uspjeh koji su te osobe ostvarile i njihov način života.

Međutim, prečesto zaboravljamo koje su sve poteškoće te osobe trebale savladati na svom putu prema uspjehu.

Proslavljeni pisac možda je mnogo puta u očaju mijenjao svoj tekst i počinjao ispočetka.

Možda je dugo dobivao negativne odgovore agenata. Uspješni poduzetnik je možda morao mnogo toga žrtvovati u svom životnom stilu dok je tvrtka prolazila krizna razdoblja.

Uspjeh od nas traži da uložimo mnogo truda i napravimo mnogo kompromisa pa se stoga trebamo zaista zapitati na čemu se temelje naše vrijednosti i prioriteti u određenoj životnoj fazi.

Kada su svrha kojoj težimo, vizija koju želimo kreirati i cilj koji smo sami sebi postavili dovoljno magnetični da nas “povuku” naprijed, moguće je ostvariti velike stvari.

 

Kada su svrha kojoj težimo, vizija koju želimo kreirati i cilj koji smo sami sebi postavili dovoljno magnetični da nas “povuku” naprijed, moguće je ostvariti velike stvari.

Posao iz snova postoji ako istovremeno naučimo voljeti borbu koja ga prati. Da bismo pronašli posao iz snova, trebamo razviti snažnu svijest o tome tko smo i što uistinu želimo.

To će nam pomoći da suzimo svoj fokus i bolje prepoznamo prilike za razvoj karijere.

Pojasnite sami sebi sve što će neki posao od vas zahtijevati i isprobajte ga. 

Ako odmah i ne pronađete posao iz snova, barem ste mu jedan korak bliže.

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti