AVIOKOMPANIJE
Ruski avioprijevoznik započinje letove ka Sarajevu
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 07 siječnja, 2022
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Ruski avioprijevoznik Nordwind Airlines će ove zimske sezone ući na tržište Bosne i Hercegovine i to uvođenjem letova iz Sankt Peterburga za Sarajevo.

 

Nordwind će od 3. ožujka/marta uvesti dva leta tjedno od drugog po veličini ruskog grada do Sarajeva, a letovi će se odvijati svake srijede i nedjelje mlaznim avionom Boeing 737-800 sa 189 sjedišta, javlja Ex-Yu Aviation news.

Kako je ranije objavljeno, Nordwind Airlines i njegov sestrinski avioprevoznik Pegas Fly su još u oktobru prošle godine dobili dozvole od ruske Federalne agencije za zračni saobraćaj za pokretanje usluga ka Sarajevu.

Nordwind je dobio odobrenje za uvođenje letova iz Sankt Peterburga, Kazana, Jekaterinburga i Rostova na Donu, dok je Pegasus Fly dobio dozvolu za početak operacija iz Ufe, Perma i Jekaterinburga.

Ruski propisi navode da lokalne aviokompanije moraju prvo tražiti odobrenje od Federalne agencije za zračni transport prije nego što traže dozvolu od zemlje odredišta.

Aviokompanije nisu u obavezi da uvode sve ili bilo koju od ruta za koje su zatražile odobrenje od lokalnog regulatora.

Sarajevo će tako imati prve letove za Rusiju nakon skoro devet godina. Let je posljednji put od Moskve do glavnog grada Bosne i Hercegovine održavala Moskovia Airlines, međutim, avioprijevoznik je obustavio svoje letove i proglasio bankrot samo tri mjeseca nakon započinjanja letova ka Sarajevu. 

Povezani članci

1

2

Video
ASA BOLNICA
ASA Bolnica Sarajevo, februar 2024
MIRO RAGUŽ
Umjesto građevinskog inženjera postao pionir grafičkog dizajna
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet