PROJEKTI
Projekt SMART Heritage
manager.ba BiH 16 studenog, 2021

Sveučilište u Mostaru je partner na projektu “Održivo upravljanje i promicanje zajedničke kulturne baštine” pod skraćenim nazivom “SMART HERITAGE”.

 

Projektni partneri su institucije lokalne uprave, regionalne razvojne agencije, sektorske agencije, javne institucije i obrazovne institucije iz Grčke, Italije, Bosne i Hercegovine i Albanije. Partneri na projektu su: Razvojna agencija Evia (Grčka), Albanski fond za razvoj, javna agencija (Albanija), Općina Forlì (Italija), Općina Gerace (Italija), Sveučilište u Mostaru (BiH).

Opći cilj projekta je promocija, valorizacija i zaštita kulturne baštine na jadransko-jonskom području, a njegovo očekivano trajanje je do 31.12.2021.

Specifični cilj je povećati turističku atraktivnost i smanjiti sezonalnost turizma na projektnom području koje se sastoji od Evia (Grčka), Gerace (Italija), Forlì (Italija), Mostara (Bosna i Hercegovina) i Albanije.

Ključni rezultat projekta je stvaranje Kulturne rute “PAMETNA BAŠTINA”: mrežna struktura zasnovana na nizu uvjeta za prianjanje, otvorena ne samo za partnerske regije, već proširena na cijelo područje ADRION-a. Uvjeti koje će se postaviti bit će preduvjeti da Europsko vijeće prepozna rutu zbog visoke kulturne baštine i turističke vrijednosti.

Ruta “PAMETNA BAŠTINA” bit će nova atrakcija kulturnog turizma koja će se lansirati na međunarodna turistička tržišta pozicioniranjem jadransko-jonske regije kao jedinstvene destinacije i proizvoda kulturnog turizma. Stoga će transnacionalna suradnja i pakiranje inovativnih transnacionalnih turističkih ponuda predstavljati ključne elemente ove rute i povećat će turističku atraktivnost regije i olakšati produljenje sezonalnosti turizma.

Sljedeći glavni rezultat projekta je realizacija regionalnih akcijskih planova i plana održivosti, koji će omogućiti prijenos i srednjoročnu održivost rezultata, alata i rezultata projekta.

Očekivani rezultati projekta su: podignuta svijest o zajedničkoj baštini na programskom području ADRION, ojačani dugoročni sustav planiranja i upravljanja turizmom kroz razvijene alate za planiranje i povećane kapacitete ljudskih resursa, osnaženi potencijal zajedničke kulturne baštine da postane sredstvo za rast turizma te produljenje turističke sezone jačanjem kulturnog turizma.

Povezani članci

1

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti