PORUKA VLASTIMA
Predstavljene preporuke privatnog sektora za zelenu ekonomiju u BiH
Manager BiH 07 lipnja, 2024

Kako EU i globalno tržište sve više zahtijevaju od malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini primjenu zelenih standarda i oznaka u poslovanju, domaćim kompanijama nužna je sustavana potpora. 

 

Upravo zato su danas u Sarajevu predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini predstavljene preporuke privatnog sektora za zelenu ekonomiju, a sve s ciljem kako bi se ove preporuke mogle integrisati u programe i mjere koje provode nadležne institucije.

Zdravko Marinković, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine rekao je kako su preporuke privatnog sektora proizašle iz višegodišnjeg rada i suradnje Komore s privatnim sektorom, ali i kao rezultat trogodišnjih aktivnosti koje je Komora, kao glavni provedbeni partner u okviru Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) Green Recovery komponente projekta, realizirala u prethodnom razdoblju, kao što su okrugli stolovi, konferencije, radionice ali i stalni kontakt s kompanijama.

"Prema preporukama, kompanije se žele još više educirati u ovoj oblasti i žele bolju komunikaciju s nadležnim institucijama, s ciljem planiranja i uvažavanja potreba privatnog sektora u procesu tranzicije za primjenu zelenih poslovnih modela u bosanskohercegovačkoj ekonomiji. Mala i srednja poduzeća trebaju sustavnu potporu kako bi se donekle ostvareni napori na ozelenjavanju proizvodnje uvećali i olakšala tranzicija ka zelenim poslovnim modelima. Očekuju i financijsku potporu za provedbu novih poslovnih sustava te uključivanje gospodarstvenika u procese donošenja odluka kroz savjetodavne odbore, kao i uvođenje privlačnih i pristupačnih dugoročnih programa financijske potpore za provedbu zelenih poslovnih modela u malim i srednjim poduzećima", rekao je Marinković koji se zahvalio GIZ-u i naglasio kako će Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i dalje nastaviti zagovarati primjenu navedenih preporuka pred nadležnim institucijama budući je i osnovna uloga Komore zastupanje interesa gospodarstva.

Značajnu potporu domaćim kompanijama u tranziciji ka zelenim poslovnim modelima pruža Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ).

"U proteklom razdoblju pružili smo potporu kako privatnim tako i javnim akterima kako bi omogućili zelenu transformaciju malih i srednjih poduzeća. Podržali smo i institucije u njihovim nastojanjima u svoje strateške dokumente koji se odnose na ovu oblast uključiti i konkretne preporuke za unaprijeđenje. Želja nam je omogućiti konstruktivni dijalog, i kroz razgovore pokušati naći određena rješenja kako bi se mjere i programi nadležnih institucija prilagodili zahtjevima i potrebama gospodarstvenika. Okupljeni smo sa zajedničkim ciljem unaprijeđenja konkurentnosti gospodarstvenika na tržištu EU, što se može ostvariti kroz mjere resursne energetske efikasnosti, smanjenje njihovog karbonskog otiska te prelazak na cirkularne poslovne modele“, kazala je Adrijana Marić, menadžerica komponente Green Recovery pri GIZ-u.

Predstavnici domaćih kompanija tijekom današnjeg susreta predstavili su i praktične primjere iz privatnog sektora, te iskoristili prisustvo predstavnika brojnih institucija kako bi poslali jasnu poruku kako se nadaju kako će preporuke biti usvojene od strane vlasti u što skorijem razdoblju.

Organizatori susreta su Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora Republike Srpske, Gospodarska komora FBiH i Privredna komora Brčko distrikta, a u okviru Green Recovery komponente projekta "COVID-19 Investment Response", koju financira Ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), a provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ).

Više informacija o CBAM-u, zelenoj tranziciji, kao i o komponenti Green Recovery dostupno je na web stranici https://zelenaekonomija.komorabih.ba/. 


PR | Manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!