OBAVIJESTI
Obavijest za poslodavce iz FBiH koji zapošljavaju radnike iz RS
Manager.ba/akta.ba BiH 15 studenog, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Prijavu poreza po odbitku poslodavac – rezident Federacije BiH dužan je podnijeti za svog zaposlenika koji ima prebivalište na teritoriji RS.

 

Porezna uprava Federacije BiH je u proteklom periodu zaprimila značajan broj upita poreznih obveznika iz Federacije BiH koji zapošljavaju radnike s prebivalištem u Republici Srpskoj (RS), a u vezi pravnog osnova za izricanje prekršajnih sankcija zbog nepodnošenja 'mjesečnih prijava poreza po odbitku - obrazac MOP-1002', prema propisima Republike Srpske.

Shodno tome, iz Porezne uprava Federacije BiH su ukazali da je odredbama člana 23. Zakona o doprinosima RS propisano da su uplatioci doprinosa dužni najkasnije do kraja mjeseca za prethodni mjesec dostaviti obračun doprinosa Poreznoj upravi RS-a.

Ovaj obračun uplatitelji doprinosa su dužni dostaviti na obrascu MOP- 1002, koji čini sastavni dio Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

Prijavu poreza po odbitku poslodavac – rezident Federacije BiH dužan je podnijeti za svog zaposlenika koji ima prebivalište na teritoriji RS.

Pravni osnova za izricanje novčane kazne prekršajnim nalogom je član 14. Zakona o poreznom postupku RS kojim je, između ostalog, propisano da porezni obveznik ima pravo i obavezu da podnosi porezne prijave u obliku, na mjestu i u vrijeme koje je propisano zakonom.

Porezna uprava Federacije BiH je pozivala poslodavce – rezidente Federacije BiH koji zapošljavaju radnike s prebivalištem u Republici Srpskoj, da shodno navedenim zakonima, podnose propisane porezne prijave i tako izbjegnu novčane sankcije koje su propisane Zakonom o poreznom postupku RS i Zakonom o doprinosima RS.

Navedenim zakonima su propisane novčane kazne od 1.000 KM do 3.000 KM, za porezne obveznike pravna lica ili druge subjekte ako ne podnesu poreznu prijavu ili ne podnesu poreznu prijavu na način i u roku koji je propisan poreznim propisima, priopćeno je iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine. 

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna