Pročitajte u qLife-u
Liderstvo i drevne doktrine
Manager.ba BiH 09 svibnja, 2019
Izvor fotografije:
pixabay.com

Iz sadržaja časopisa za liderstvo i organizacijski razvoj qLife "Svjesno liderstvo".

Još uvijek se dobro sjećam posjeta indijskih profesora MIT-ju kada sam zamoljen da prokomentiram njihova promišljanja objavljena u brojnim stručnim člancima uglednih časopisa.

Sa mnom su, naime, htjeli porazgovarati o vrijednosti tradicionalnih učenja i njihovu utjecaju na modernu znanost i umjetnost liderstva.

 

 

Jedan od njih, Debashis Chatterjee, tada je rekao: „Kada neka ideja opstane tisućama godina, ne možemo drugo nego povjerovati da je istinita. Peter, slažete li se sa mnom?“

Promišljajući o njihovim riječima - tada i danas – zaključio bih da se izravnije dotiču ključnih problema modernih korporacija od mnogih „znanstvenih“ lamentacija uglednih stručnjaka za koje se tvrde da najbolje znaju što i kako činiti u maglovitom svijetu menadžmenta.

Je li riječ o problemu koji je tisućljećima iza nas? Jesmo li ga riješili u bližoj i daljnjoj prošlosti ili nam je danas, više nego ikada prije, potrebna posebna mudrost kako bismo stvorili nove lidere koji će uravnotežiti moć i vrline?

Ako je odgovor negativan, tada se logički nameće pitanje zašto se taj problem kontinuirano ingnorira?

Prema mojemu mišljenju, dva su ključna razloga za trenutačnu situaciju.

 

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Vlastiti primjerak proljetnog izdanja qLife-a možete naručiti putem OVOG LINKA.

 

O autoru:

 

 

Peter M. Senge, predsjednik SoL-a, Society for Organizational Learning, profesor na MIT Sloan School of Management i partner u tvrtki Innovations Associates Inc.

Autor je kapitalnog djela Peta Disciplina, osoba koju stručna javnost drži "jednim od petorice najutjecajnijih ljudi u povijesti menadžmenta".

Povezani članci

1

Video
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb