KOMPANIJE
Kako su Lego milijarderi izgubili 150 milijuna dolara u jednom danu
Manager.ba/poslovni.hr BiH 10 studenog, 2019
Izvor fotografije:
poslovni.hr

Milijarderi koji stoje iza proizvođača igračaka Lego A / S pretrpjeli su strašan gubitak u jednom danu zbog jedne od njihovih ključnih investicija.

Kirkbi, koji nadzire oko 16 milijardi dolara u ime obitelji Kirk Kristiansen koja je vlasnik Lega, u srijedu je izgubio oko 150 milijuna dolara, zbog pada vrijednosti njegovog udjela, prenosi Bloomberg.

Okidač je bilo upozorenje o profitu od strane tvrtke ISS A / S, koje je smanjilo procjenu tržišne vrijednosti za 20%.

Procijenjena bogatstva obitelji Lego temelji se na regulatornim spisima koji pokazuju da ona drži otprilike 15% ISS-a. Kirkbi je odbio komentirati slučaj.

Milijarderi Lega ostali su odani ISS-u usprkos nagomilavanju kamata za kreditiranje tvrtke, koje trenutno iznose oko 7,5% njenog temeljnog kapitala.

To je jako visoko kada su u pitanju danske dionice.

Špekulacije o hedge fondovima protiv ISS-a poklopile su se s promjenom strategije u kojoj glavni izvršni direktor ISS-a Jeff Gravenhorst kaže da želi ciljati samo na najveće klijente i odbaciti manje. U srijedu je rekao da njegova strategija još uvijek ima smisla, ali priznao je da je bio "previše ambiciozan" u svom pristupu.

U telefonskom intervjuu Gravenhorst je rekao da mu je "izuzetno žao" zbog upozorenja o dobiti. Ali pokušao je uvjeriti ulagače da će „2020. godina biti dobra.“

Predsjedavajući ISS-a, Charles Allen, rekao je da odbor i dalje vjeruje da je strategija tvrtke „ispravna“.

No također je priznao da ju menadžment mora „provoditi bolje i brže“.U četvrtak su dionice ISS-a nastavile kliziti, do sredine jutra pale su u cijeni više od 3,5%. Sveukupno ove godine, investitori u ISS izgubili su gotovo četvrtinu vrijednosti svojih udjela.

"Mi smo se suočili s nekim preprekama u kratkom roku, ali kako se vidi u prognozi, namjeravamo se vratiti na redovnu razinu marže od oko 5% u 2020. godini", rekao je Allen.

"U budućnosti ćemo se usredotočiti na rast, maržu i novčana sredstva u 2020. godini i dodatno poboljšati u srednjoročnom razdoblju."

Gravenhorst je također priznao da najnoviji pad - drugi od kolovoza - postavlja pitanja o njegovom statusu izvršnog direktora.

"Ne morate biti Einstein da biste vidjeli da postoji pritisak", rekao je u vezi toga.

Tagovi:
Povezani članci

1