KOMPANIJE
Jedina tvornica profila od fiberglasa u JIE - Fibraworld iz Gradačca izvozi skoro kompletnu proizvodnju
manager.ba/ba.ekapija.ba BiH 23 rujna, 2021
Izvor fotografije:
ba.ekapija.com

Firma proizvodi oko 400 raznih profila od fiberglasa, a prema riječima predstavnika te kompanije za Jugoistočnu Europu Mehmeda Krilaševića, to je jedina tvornica tog tipa u JIE, i jedna od pet na području cijele Europe.

 

Firma Fibraworld iz Gradačca bavi se proizvodnjom profila od fiberglasa ili stakloplastike, što podrazumijeva složeni materijal od staklenih niti međusobno povezanih sintetskom smolom.

Firma proizvodi oko 400 raznih profila od fiberglasa, a prema riječima predstavnika te kompanije za Jugoistočnu Europu Mehmeda Krilaševića, to je jedina tvornica tog tipa u JIE, i jedna od pet na području cijele Europe.

Krilašević kaže da se fiberglas sa svim svojim prednostima pokazao kao odlična alternativa čeliku i aluminiju u građevinskom i elektro-energetskom sektoru.

- Fiberglas ima iste tehničke karakteristike kao čelik, ali mnoge prednosti. Ne rđa, vodootporan je, ne provodi struju, zvučni je i toplotni izolator, otporan na UV zračenje, radiotransparentan, i na kraju, nije ga potrebno bojiti - ističe Krilašević.

Fibraworld je u Gradačcu počeo da posluje 2013. godine, kada je preseljena kompletna proizvodnja iz Italije radi boljih uvjeta poslovanja. Međutim, od 2016. godine Fibraworld počinje samostalan rad na tržištu BiH.
 

- Naša proizvodnja 99% ide za inostrano tržište, a najveći dio u Italiju. Naš najznačajniji partner na tom tržištu je telekom. Osim toga, profile izvozimo za Švicarsku, Francusku, Austriju, Njemačku – kaže Mehmed Krilašević.

Veći angažman u regiji

Dodaje na domaćem i regionalnom tržištu zasad imaju svega nekoliko partnera među kojima je velikokladuška Regeneracija, te aluplast u Srbiji.

- Za aluplast smo radili stubove za saobraćajne znakove. Tu, recimo, fiberglas itekako ima prednosti. Pošto u regionu vlada potražnja za željezom, postoji mogućnost da se željezni stubovi otuđe i prodaju kao staro željezo. Međutim, upotrebom fiberglasa se mogu izbjeći takve situacije, što znači da je fiberglas vječan - navodi Krilašević.

Predstavnik Fibraworld-a za JIE kaže da se nada većem broju ugovoru na ovim prostorima.

- Sve što smo do sada radili na prostoru bivše Jugoslavije, bilo je uz pomoć Privredne komore FBiH. Oni su nam osigurali tehničke uvjete, pomoć u pravljenju prezentacija, kao i privlačenju kompanija na te prezentacije.

Pogon za preradu metala

Fibraworld posjeduje tri pogona u Gradačcu koji u potpunosti zadovoljavaju kapacitete proizvodnje. Firma ima i jedan sektor za obradu metala, čime je uokviren proces proizvodnje profila od fiberglasa.

 

- Pošto su nam prilikom proizvodnje potrebni kalupi od metala, sami smo pokrenuli njihovu izradu kako ne bismo plaćali tu uslugu drugim kompanijama - pojašnjava Krilašević.

U narednom periodu u planu je uvoz novih mašina za izradu profila od fiberglasa, kao i CNC mašina za metalni sektor.

Osim toga, naš sugovornik kaže da su nedavno pokrenuli suradnju s IPSA Institutom, jer im je bitno da projektanti u svojim radovima počnu koristiti fiberglas kao alternativu čeliku.

- Kompanije su itekako svjesne prednosti upotrebe fiberglasa, ali konstantno se ističe ta ekonomska isplativost. Međutim, ovaj proizvod je otprilike 10% skuplji od čelika, a nije potrebno održavanje i kasnije ulaganje - dodaje Krilašević.

Kaže da, od kada posluju na tržištu BiH, nisu imali pritužbe ni na jedan njihov proizvod.

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti