TEHNOLOGIJA
Deutsche bank zapošljava robote
Manager.ba/Nezavisne.com Svijet 10 studenog, 2017

Generalni direktor Deutsche banke John Cryan dao je do sada najjasniji signal da bi banka mogla ugasiti desetine tisuća radnih mjesta.

Banka se okreće novim tehnologijama kako bi troškove uskladila sa znatno nižim prihodima, piše londonski Financial times (FT).

"Zapošljavamo 97.000 ljudi. Većina velikih konkurenata ima tek polovinu od tog broja", izjavio je Cryan za FT.

Deutsche banka je do sada ukinula 4.000 radnih mjesta od obećanih 9.000, koliko je najavljeno petogodišnjim planom restrukturiranja objavljenim krajem 2015. godine, od kojeg se očekuju uštede troškova od tri milijarde eura.

Cryan je naveo da će se mnogo dodatnih smanjenja broja zaposlenih dogoditi kroz korištenje tehnologije kako bi se povećala efikasnost u bankarskim operacijama.

"Imamo previše manuelnog rada, što vas čini sklonim greškama i čini vas neefikasnim. Postoji mnogo uređaja koji uče i automatskih strojeva s kojima možemo raditi", naveo je on.

Cryan je dodao da je odnos broja zaposlenih na šalterima, koji generiraju prihode, prema broju ljudi u logistici, zaduženih za održavanje rada različitih sustava u Deutsche banci "neodrživ".

Video
LEILA TAKAYAMA
Kako je to biti robot?
MOTIVACIJA
Šestominutni video za jutarnju motivaciju
ADMIR ČAVALIĆ
Institucionalna ekonomija: Zašto su neke države bogate, a druge siromašne