VTK BiH

Poslovna zajednica je spremna za poslovanje sa EU

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković izjavio je u razgovoru za Fenu kako je poslovna zajednica spremna za poslovanje sa Europskom unijom, što pokazuje činjenica kako više od 70% naših roba izvozimo na tržište Europske unije. 

 

Hrvatski

Bh. tekstilna industrija ostvarila značajan rast izvozaTekstilna industrija u Bosni i Hercegovini postaje sve atraktivnija grana. U našoj zemlji posluje 464 firme iz ove oblasti koje zajedno zapošljavaju 32,307 radnika, te su prošle godine ostvarile značajan rast izvoza. Pema podacima koje je objavila Fena, a dostavljeni su joj iz Vanjskotrgovinske komore BiH, naša zemlja je na strana tržišta izvezla tekstil, odjeću, kožu i obuću u vrijednosti od 1.864.925.173 KM, što je za 30.849.817 KM više nego prethodne godine.  

Hrvatski

Domaće kompanije spremne za ulazak u CBAM sustav

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u suradnji s Agencijom za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA), Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) i Sveučilištem u Mostaru, u sklopu 25. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar organizirala je poslovni forum "Spremni za CBAM i proces dekarbonizacije gospodarstva?". 

Hrvatski

Važne informacije o regulaciji emisije ugljika u međunarodnoj trgovini

CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) je mehanizam koji regulira emisije ugljika u međunarodnoj trgovini. 

 

Riječ je o politici koja bi omogućila EU zemljama da naplaćuju porez ili nadoknadu za uvozne proizvode koji su proizvedeni s visokim emisijama ugljika.

Sve zemlje koje nisu članice EU, a koje izvoze robu u EU biti će obuhvaćene ovim mehanizmom.

CBAM će se inicijalno primjenjivati na uvoz: cementa, željeza, čelika, aluminija, đubriva, vodika i električne energije, a kasnije i na sve ostale sektore ekonomije. 

Hrvatski

Uz godišnji promet od milijardu KM zapošljava tisuće radnika

 

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH) Ahmet Egrlić izjavio je kako promet IT industrije u Bosni i Hercegovini iznosi milijardu KM te kako samo u Sarajevu ova industrija upošljava 5.000 radnika.

 

Egrlić je u Sarajevu nazočio događaju "Digitalizacija, inovativna prilika za vaš posao" koji su organizirali Institut Verlab i VTK BiH, uz potporu Delegacije Europske unije i Vlade Njemačke, kroz projekt "Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini – EU4DigitalSME".

Hrvatski

Nedostatak jasne potpore smanjuje razvojne i inovacijske potencijale

 

O temama koje se odnose na izazove i prilike za domaće gospodarstvo za Večernji list govorio je dr. sc. Vjekoslav Vuković, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.


Možete li se osvrnuti na podatke o vanjskotrgovinskoj razmjeni za prvih sedam mjeseci ove godine, odnosno iznose uvoza i izvoza?

Hrvatski

Vanjskotrgovinska komora traži prijedloge za suspenziju carinskih stopa

Vanjskotrgovinska komora BiH, u saradnji s Privrednom komorom Republike Srpske i Gospodarskom komorom Federacije BiH danas počinje proces prikupljanja prijedloga za dopune “Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2024“.

 

Hrvatski