voda

Možemo li se boriti protiv suše i njenih posljedica?

Suše su sve češće u cijelom svijetu i pogađaju razvijene kao i nerazvijene zemlje. Znanstvenici nemaju pouzdanu metodu za njeno predviđanje. No nije samo suša uzrok stvaranja pustinja, uzrok je i prekomjerna potrošnja vode.  

 

Pješčane, kamene ili hladne, pustinje su najnegostoljubivija područja Zemlje. Zbog ekstremnih promjena temperature tijekom dana i noći čini se kako u njima ništa ne može preživjeti ili se trajno nastaniti. Ipak, i u tom surovom krajoliku postoji život.

 

Hrvatski

Voda je važna, a njena zaštita još važnija

Zbog zemljopisnog položaja, klimatskih karakteristika, inženjeringa, regulacije i konkurencije, čini se kako neke regije obiluju vodom, a druge se suočavaju sa sušom i zagađenjem. U velikom dijelu svijeta u razvoju, čista voda je ili teško dostupna ili je za nju potreban naporan rad ili značajna materijalna sredstva. Voda i njena dostupnost utječu na sve aspekte života, od toga gdje je moguće ili nije moguće naseljavanje, do ishrane, ekonomije, te same kvalitete života.

Hrvatski

Kako doznati jeli vam voda ispravna za piće?

Kako bi saznali ispravnost vode za piće, dobro je napraviti stručnu analizu u ovlaštenom laboratoriju. Tako će te doznati stvarni kvalitet vode i eventualni problem. Za svaki problem u vezi kvaliteta vode postoje i rješenja u vidu izbora filtera za vodu.

 

Onima koji koriste vodu iz bunara, bušotina, rijeka ili kišnicu svakako se preporuča napraviti analizu vode. 

Hrvatski

Green Water dobio koncesiju za eksploataciju pitke vode s izvorišta Ostrovica

 

Vlada Županije unsko-sanske u petak je donijela odluku o dodjeli koncesije poduzeću Green Water iz Kulen Vakufa za korištenje vode s izvorišta Ostrovica, nadomak istoeimenog mjesta kod Bihaća.

 

Koncesija se odnosi na korištenje izvorišta u količini od deset litara vode u sekundi radi flaširanja pitke izvorske vode i njene prodaje na tržištu.

Vlada je zadužila Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva provesti nužne procedure o zaključivanju i potpisivanju ugovora s odabranim koncesionarom.

Hrvatski

U društvu smo vodom najbogatijih zemalja, ali do kada?

Nestašica pitke vode u svijetu bit će najveći problem u 21. stoljeću, jer 40 posto stanovništva planete nema čiste izvore pitke vode. To nije posljedica nedostatka vode, koja je konstanta u prirodi, već povećanja broja stanovnika planete, klimatskih promjena, urbanizacije, poljoprivrede i industrije, a posebno onečišćenja površinskih voda

 

Hrvatski