Vareš

Kako će izgledati megaprojekt saudijskih investitora u BiH

Projekt će uključivati suvremene vile inspirirane lokalnom arhitekturom i odlikovat će se modernim interijerima koji se skladno stapaju sa spektakularnim pogledom. Sadržaji na lokaciji uključuju sistem zatvorenih vila, kafić, supermarket, teretanu, spa centar, dječje igralište i butik hotel sa 5 zvjezdica. 

 

Hrvatski

Investitor iz Saudijske Arabije kupio zemljište u Varešu

Emir Terović, direktor firme REC Sarajevo, konzultant investitora, upoznao je premijera Bašića da je investitor već otkupio privatno zemljište površine 55 hektara na kojem je planirana izgradnja kompleksa s hotelom, popratnim objektima, rekreativnim centrima, vilama, biciklističkim stazama, adrenalin parkovima i drugim sadržajima.

 

Vršitelj dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić razgovarao je jučer s predstavnikom investitora iz Saudijske Arabije koji na području općine Vareš planira graditi veliki turističko-rekreativni kompleks.

Hrvatski

Ključni korak ka projektu u Varešu od milijardu i pol KM

Proces prijave uključivao je traženje i primanje pozitivnih mišljenja za projekt svih značajnih vladinih institucija (iz oblasti šumarstva, voda, zoniranja, kantonalnih ministarstva, ove i susjednih općina), kao i svih relevantni pružatelja komercijalnih usluga (komunalne usluge, telekomunikacije itd.).

 

Kompanija Adriatic Metals PLC dobila je urbanističku dozvolu za područje projekta Veovača (površinski kopovi, postrojenja…) od Federalnog ministarstva prostornog planiranja. Odobrenje odražava snažnu podršku vlade i komercijalnih dioničara.

Hrvatski

Arapski investitori na granici Kantona Sarajevo gradit će mali grad

Ovo je jedan od najambicioznijih projekata ove vrste u BiH, praktično grad u gradu.

 

Kompanije Prima Real Estate d.o.o. Sarajevo i Luxury Real Estate d.o.o. planiraju graditi veliko naselje s više stotina objekata u Općini Vareš, na samoj granici s Kantonom Sarajevo, piše BiznisInfo.


Ovo je jedan od najambicioznijih projekata ove vrste u BiH, praktično grad u gradu.

Hrvatski

POZITIVNA PRIČA: Bh. grad u kojem vlada "zlatna groznica" želi privući turiste

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) predvođena premijerom Mirzom Ganićem i predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem razgovarala je u Varešu s općinskim načelnikom i predsjedavajućim Općinskog vijeća, potom su posjetili i područje gdje se trenutno vrše rudarsko-geološka istraživanja.

Premijer Ganić kaže da je Vareš pozitivna priča, pogotovo u turizmu koji nije primarna grana ali svake godine ostvaruje rast zahvaljujući kulturno-historijskom naslijeđu, pogotovo starom gradu Bobovcu, kao i prirodnim ljepotama.

Hrvatski

MILOŠ BOŠNJAKOVIĆ: Vareš bi se uskoro mogao zvati gradom ispod zlatne planine

- Naš cilj je da oživimo rudnik olova i cinka u Varešu, ali bih slagao kada bih rekao da ne sanjam da se Vareš u budućnosti zove gradom ispod zlatne planine Zvijezda.

Rekao je ovo za Klix.ba, u prvom razgovoru za jedan bh. medij, Miloš Bošnjaković, član uprave i suvlasnik australske kompanije koja je vlasnik rudnika barita, cinka i olova u Varešu.

Hrvatski

Za ovo jezero tvrde da je najveći bunar pitke vode u BiH

Vareško jezero ”Nula” najveći je bunar pitke vode u Bosni i Hercegovini, a ljubitelji prirode od njega pokušavaju napraviti privlačnu turističku destinaciju, da ne služi samo lokalnom stanovništvu za kupanje tijekom ljetnih dana.

Iako ambijent u okolini odudara od ljepote jezera, predsjednik vareškog udruženja ribolovaca Ilhan Klančević navodi da su Varešani navikli na takvo okruženje, te da taj nedostatak pravdaju činjenicom da se kupaju u vodi koja se može piti.

Hrvatski

Ogromno nalazište zlata i srebra u Bosni i Hercegovini

Australijsku burzu "zatresao" je, prethodnih tjedana, rast kompanije "Adriatic Metals" nakon što je iz ove kompanije objavljeno da su otkrili izdašna nova nalazišta zlata, srebra i baznih metala u Srednjoj Bosni, točnije u Varešu.

Kako su objavili australijski mediji, vrijednost akcija ove kompanije udvostručila se nakon objave otkrića iz Vareša, dok "The West Australian" list prenosi kako će ova spektakularna vijest na mnogobrojne načine uticati na ekonomiju BiH.

Hrvatski

USKORO NA TRŽIŠTU: Voda iz Vareša koju su pili bosanski kraljevi

Voda koju je u srednjem vijeku pila kraljica Katarina uskoro će biti dostupna i drugima. Iz tvornice u Varešu će se isporučivati oko tri i pol kubika vode na sat, izvijestila je Federalna televizija. 

"Vjeruje se da se grad Bobovac tada snabdijevao cjevovodima i imamo o tome dokaza s Radakove stijene", priča vareški načelnik Zdravko Marošević. 

Priliku za posao u tvornici dobiti će dvadesetak mladih ljudi. Osim ove planirano je otvaranje još dvije punionice izvorske vode. 

Hrvatski