uzgoj

Nakon neuspjeha u pronalasku posla posvetila se uzgoju alpskih koza

Dvadesetrogodišnja Krstina Bojić iz sela Tomašica, nadomak Prijedora, nakon završenog Poljoprivrednog fakulteta oformila stado alpskih koza.

Na obiteljskom imanju primjenjuje u praksi sve što je naučila tijekom studija.

Krstina Bojić (23) jedna je od rijetkih djevojaka koja je odlučila ne napuštati rodni kraj i selo, nego se odvažila da znanje koje je stekla na Poljoprivrednom fakultetu, gdje je stekla zvanje diplomiranog inženjera poljoprivrede primjeni na obiteljskom imanju.

Hrvatski

SVE POČELO U TRPEZARIJI: Danas mikrobiljem snabdijevamo više od 100 restorana

Jana Mitrović prije dvije godine počela je gajiti mikrobilje. Danas je vlasnica brenda „Urbani farmeri“.

Ekonomistica po struci, nije ni sanjala da će ovo biti njen glavni posao.

U novi biznis ušla je sasvim slučajno, tako što je u trpezariji svog stana, počela gajiti klice kako bi se njena djeca zdravije hranila.

Danas snabdijeva više od 100 restorana u Beogradu i Novom Sadu.

Hrvatski

Perspektivna grana u koju vrijedi ulagati

Znanstveno-stručna radionica na temu "Šipak" održana je u utorak u prostorijama Federalnog agromediteranskog zavoda Mostaru, a okupila je brojne udruge i proizvođače šipka iz Hercegovine.

Po riječima ravnatelja Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ) Mostar Marka Ivankovića, cilj je radionice promovirati uzgoj šipka, prvenstveno prerađevina od šipka, jer je omjer potrošnje šipka negdje oko 86 posto u svježem stanju i svega 14 posto u prerađenom obliku.

Hrvatski

POVEĆANA POTRAŽNJA ZA CVIJEĆEM: Obitelj u Brotnju proizvede 10.000 krizantema godišnje

Približavanjem blagdana Svih svetih i Dušnog dana, kada se tradicionalno masovno posjećuju groblja, polaže cvijeće, pale svijeće i moli za drage pokojnike, potražnja za svim vrstama cvijeća osjetno se povećava, piše Večernji list BiH.  

 

Cvjetni vrt

 

Hrvatski

Na kozama se u BiH može zaraditi 1.000 maraka mjesečno

Uzgoj koza ne zahtijeva mnogo posla, isplativiji je od ovčarstva i od njih se sasvim pristojno može živjeti, ali se malo tko bavi ovim poslom, poručuju uzgajivači u BiH.

Ističu da su kozji proizvodi itekako traženi i da mogu prodati sve što proizvedu. 
Od koza, poručuju uzgajivači, prodaju jariće, mlijeko, sir, meso, štavljenu kožu i đubre, koje po kvalitetu po kilogramu zamjenjuju pet puta veću količinu kravljeg.

Hrvatski

Nevresa Mehmedović uzgaja lavandu na tri dunuma

Ovo je vrijeme kad su radovi na njivama najintenzivniji. Tako je ovih dana i na imanju Nevrese Mehmedović iz Donje Kamenice kod Zvornika, koja je na tri dunuma zemljišta zasadila lavandu. Kako kaže, radi se o vrlo ljekovitoj, traženoj, ali i veoma zahvalnoj kulturi od koje žive njena i još nekoliko porodica u ovom, ratom razorenom mjestu.

Hrvatski

Italiju zamijenio bh. planinom Očauš i proizvodnjom sira

Desetine tisuća državljana Bosne i Hercegovine spas vidi u odlascima u ekonomski razvijene zemlje. No, oni koji su tamo uglavnom žele da se vrate i zarađena sredstva ulože u svoju zemlju, piše N1.

Jedan od takvih je Miroslav Klječanin iz Teslića. Iz Italije se vratio na planinu Očauš i na 1.300 metara nadmorske visine uzgaja alpske koze i čuva tradiciju proizvodnje blatničkog sira.

Hrvatski

JASMINA ŠOŠE ĆUŠIĆ: Mlada profesorica koja se posvetila eko poljoprivredi

Jasmina Šoše Ćušić iz Višića kod Čapljine diplomirana je profesorica engleskog jezika i književnosti, ali svima više poznata pod imenom "Domaće eko povrće i voće Jasmina" koja već dulje vrijeme uspješno proizvodi voće i povrće na jedan teži, ali zdraviji način, bez dodavanja pesticida i različitih otrova.

U razgovoru za Fenu Jasmina Šoše Ćušić je kazala kako zajedno s četiri obitelji obrađuje skoro 80 duluma zemlje od čega je manji dio pod plastenicima.

Hrvatski

Proizvodnja piletine u BiH mogla bi biti uvećana za 50 posto

Naša zemlja ima veliki potencijal za izvoz mesa i mesnih proizvoda. Ulaskom na europsko tržište proizvodnja piletine mogla bi biti uvećana za 50 posto.

Korak ka tome napravljen je nakon posjete inspekcije za hranu i zdravlje Europske komisije, a prije nekoliko dana vlastima u našoj zemlji poslali su pozitivano izvješće. 

Za nekoliko tjedana očekuje se tehničko usuglašavanje i zvanična dozvola EU-a za izvoz piletine.

Hrvatski