USAID

Strategija nakon koje bi BiH "trebala stati na svoje noge"

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Vijeće ministara BiH pokreću novu petogodišnju Razvojnu strategiju u cilju podrške ekonomskom i demokratskom razvoju BiH.
 

U skladu s novom Strategijom za razvoj i suradnju s BiH, koju je krajem prošle godine odobrilo sjedište USAID-a u Washingtonu, USAID će voditi aktivnosti i ulaganja u Bosnu i Hercegovinu do 2025. godine.

Hrvatski

Obuća za djecu "Made in BiH": Uskoro 12 novih modela

Realizacijom ugovora sa USAID WHAM Activity Kavat će zaposliti nove radnike, povećati ukupnu prodaju do 10%, kao i potpisati ugovore sa 10-15 novih distributera za njihove cipele.

 

Na lokalnom tržištu nema kvalitetnih opcija obuće za djecu, posebno od prirodnih materijala.

Tvrtka KAVAT Novi Travnik je identificirala, a USAID WHAM Activity podržao razvoj novog domaćeg proizvoda.

Hrvatski

20 MILIJUNA DOLARA: USAID pokreće projekt razvoja održivog turizma u BiH

Cilj petogodišnjeg, 20 milijuna dolara vrijednog projekta je podrška dalekosežnom ekonomskom razvoju pokrenutom turizmom te promocija društvene harmonije kroz prirodno aktiviranje bogatog kulturnog naslijeđa prirodnih ljepota BiH. Kroz poticanje suradnje između svih nivoa vlasti, privrede i lokalnih zajednica, projekt će podržati oporavak turističkog sektora u BiH od negativnog utjecaja pandemije, saopćeno je iz USAID-a.

 

Hrvatski

Čapljina: Četiri poduzetnice dobile 40.000 za pokretanje vlastitog biznisa

Novac za pokretanje vlastitog biznisa dobili su Maja Pažin (Salon za njegu kućnih ljubimaca), Marija Limov-Matić (Frizerski salon), Iva Borovac (Kozmetiči salon) i Suzana Vegar (Salon za njegu tijela).

 

Četiri projekta žena-poduzetnica sa područja grada Čapljine podržana su sa ukupno 40.000 KM od strane USAID-a i Grada Čapljine.

Korisnice su jučer potpisale ugovor sa USAID-om i Gradom Čapljina, a tom prilikom su i predstavile svoje projekte novinarima.

Marija Limov-Matić od podrške će otvoriti frizerski salon.

Hrvatski

Raspisani javni pozivi za podršku biznisima marginaliziranih grupa žena

Poduzetnički fond za žene za treći ciklus podrške iznosi oko 420.000 KM, te je njime planirana podrška za oko 50 žena u 9 lokalnih zajednica: Bratunac, Čapljina, Gračanica, Jajce, Milići, Modriča, Osmaci, Srebrenik i Vlasenica.

 

U devet lokalnih zajednica u BiH raspisani su javni pozivi za podršku pokretanju i razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena.

Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih žena zajednički osiguravaju jedinice lokalnih samouprava i USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (PPMG).

Hrvatski

Bespovratna sredstva za osposobljavanje radne snage

Rok za dostavu grant aplikacija je 29. lipanj/juni.

 

Projekt razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) objavio je poziv za dostavu projektnih prijedloga za podršku trening centrima koji rade obuku malih i srednjih poduzeća iz sektora metala, drveta, tekstila/obuće ili IKT-a, orijentiranih prema proširenju proizvodnih kapaciteta, dostizanju novih tržišta i otvaranju novih radnih mjesta.

Hrvatski

Bosanska krajina proizvede više od 1,5 milijuna tona voća i povrća za izvoz

Više od 560 farmera iz sjeverozapadne Bosne proizvede preko 1,5 milijuna tona voća i povrća za izvoz u Mađarsku, Njemačku, Francusku i Tursku, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II Projekta.

 

Jedan od aktera tog izvoznog uspjeha i vlasnik poduzeća Bašo d.o.o. Nermin Bašić, koji sudjeluje u otkupu voća i povrća i surađuje s više od 560 poljoprivrednika iz Velike Kladuše i šire Bosanske krajine, ukazao je na rizike za plasman poljoprivrednih proizvoda proistekle iz novonastale situacije, uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Hrvatski