USAID

Čapljina: Četiri poduzetnice dobile 40.000 za pokretanje vlastitog biznisa

Novac za pokretanje vlastitog biznisa dobili su Maja Pažin (Salon za njegu kućnih ljubimaca), Marija Limov-Matić (Frizerski salon), Iva Borovac (Kozmetiči salon) i Suzana Vegar (Salon za njegu tijela).

 

Četiri projekta žena-poduzetnica sa područja grada Čapljine podržana su sa ukupno 40.000 KM od strane USAID-a i Grada Čapljine.

Korisnice su jučer potpisale ugovor sa USAID-om i Gradom Čapljina, a tom prilikom su i predstavile svoje projekte novinarima.

Marija Limov-Matić od podrške će otvoriti frizerski salon.

Hrvatski

Raspisani javni pozivi za podršku biznisima marginaliziranih grupa žena

Poduzetnički fond za žene za treći ciklus podrške iznosi oko 420.000 KM, te je njime planirana podrška za oko 50 žena u 9 lokalnih zajednica: Bratunac, Čapljina, Gračanica, Jajce, Milići, Modriča, Osmaci, Srebrenik i Vlasenica.

 

U devet lokalnih zajednica u BiH raspisani su javni pozivi za podršku pokretanju i razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena.

Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih žena zajednički osiguravaju jedinice lokalnih samouprava i USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (PPMG).

Hrvatski

Bespovratna sredstva za osposobljavanje radne snage

Rok za dostavu grant aplikacija je 29. lipanj/juni.

 

Projekt razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) objavio je poziv za dostavu projektnih prijedloga za podršku trening centrima koji rade obuku malih i srednjih poduzeća iz sektora metala, drveta, tekstila/obuće ili IKT-a, orijentiranih prema proširenju proizvodnih kapaciteta, dostizanju novih tržišta i otvaranju novih radnih mjesta.

Hrvatski

Bosanska krajina proizvede više od 1,5 milijuna tona voća i povrća za izvoz

Više od 560 farmera iz sjeverozapadne Bosne proizvede preko 1,5 milijuna tona voća i povrća za izvoz u Mađarsku, Njemačku, Francusku i Tursku, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II Projekta.

 

Jedan od aktera tog izvoznog uspjeha i vlasnik poduzeća Bašo d.o.o. Nermin Bašić, koji sudjeluje u otkupu voća i povrća i surađuje s više od 560 poljoprivrednika iz Velike Kladuše i šire Bosanske krajine, ukazao je na rizike za plasman poljoprivrednih proizvoda proistekle iz novonastale situacije, uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Hrvatski

Priča o Hazimi Topčagić: Organska humanost u doba korone

Hazima je samozaposlena u proizvodnji organske hrane, te je od početka COVID-19 pandemije na sebe i svoju obitelj preuzela obavezu pomagati ugroženima.

 

U teškim vremenima lako je uočiti lokalne heroje. Jedna od njih je Hazima Topčagić iz Pribave, sela pored Gračanice, vlasnica “Topčagić organskih proizvoda” (TOP).

Hazima je samozaposlena u proizvodnji organske hrane, te je od početka COVID-19 pandemije na sebe i svoju obitelj preuzela obavezu pomagati ugroženima.

Hrvatski

Bh. firma pravi prototip 100 % eko kuće, zaposlit će 10 ljudi

Aktivnosti izrade prototipa će rezultirati razvojem novog proizvoda i zapošljavanjem bar 10 novih osoba koje će biti osposobljene za rad na proizvodnji ovog jedinstvenog proizvoda.

 

U okviru USAID WHAM projekta potpisan je ugovor s kompanijom Drvomont iz Šipova koji će omogućiti projektiranje i izradu prototipa „Eco Cottage“ kuće, 100% od prirodnog drveta.

Aktivnosti izrade prototipa će rezultirati razvojem novog proizvoda i zapošljavanjem bar 10 novih osoba koje će biti osposobljene za rad na proizvodnji ovog jedinstvenog proizvoda.

Hrvatski

Eterična ulja povezala proizvođače u Žepču i Hercegovini

Udruga poduzetnika i poslodavaca je osnovana u Žepču s ciiljem razvoja poduzetništva u lokalnoj zajednici. U samo nekoliko godina, Udruga je proširila svoje djelovanje širom zemlje, te je postala jedan od primjera podrške biznisima koji su u začetku.

Sa Bernardicom Barbarić iz UPIP Žepče razgovarali smo o postignutim rezultatima te izazovima udruga koje okupljaju poduzetnike u BiH.

Hrvatski