USAID

Male obiteljske kompanije metalne i drvoprerađivačke industrije postižu uspjehe


Male obiteljske kompanije iz metalske i drvoprerađivačke industrije dokaz su kako se napornim radom može postići uspjeh.  

Kompanije ”Perfect Welding” iz Bugojna i Č.J. d.o.o. iz Bihaća, imali smo tokom protekle godine, prilike upoznati kroz project USAID-a Diaspora Invest.

Bugojanska firma je u prošloj godini imala prihode od 1.628.354 KM te dobit od 311.146 KM. U firmi je zaposleno 18 radnika. Sa prijateljem ju je pokrenuo Nedžad Šečibović nakon 26 godina provedenih u Austriji.

Hrvatski

Potpisani prvi ugovori o dodijeli grant sredstava Diaspora Invest u Mostaru

Prvi korisnici zajedničkih grant sredstava Grada Mostara i Vlade Sjedinjenih Američkih Država putem USAID-ovog projekta Diaspora Invest su tvrtke Logika d.o.o. i ITAM Services d.o.o., koji će potporom iz programa osigurati otvaranje novih radnih mjesta i prilike za nova ulaganja. 

 

Hrvatski

USAID dodjeljuje grantove agroturizmu i rukotvorinama

USAID Turizam objavio je javni poziv privatnim kompanijama i udruženjima za dostavljanje prijava za dodjelu grantovskih sredstava. 

 

Poziv se odnosi na povećanje broja i jačanje lokalnih turističkih ponuda kroz bolju konkurentnost i tržišno pozicioniranje mikro, malih i srednjih poduzeća koja se bave agroturizmom i rukotvorinama.

Hrvatski

BiH dobila 29 certificiranih stručnjaka u oblasti turizma 


BiH je dobila 29 certifikovanih stručnjaka u oblasti turizma i podsticajnih putovanja, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Predsjednik ove komore Vjekoslav Vuković i predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) uručili su certifikate polaznicima CIS programa (Certified Incentive Specialist) koji se nudi u BiH, zemlji sa bogatim i još neiskorištenim potencijalom u oblasti turizma i podsticajnih putovanja.

Hrvatski

Vjerujemo u Konjic i želimo biti dio njegovih razvojnih programa

 

Vjerujemo u Konjic i želimo biti dio njegovih razvojnih programa - poruka je konjičke dijaspore s Poslovnog foruma koji je organizirao Grad Konjic uz podršku USAID-a u okviru projekta Diaspora Invest.

 

Forum je privukao veliki broj Konjičana koji žive i rade izvan Bosne i Hercegovine, kao i predstavnike svih razina vlasti.

Hrvatski

Livno može postati poželjna destinacija za ulaganje iseljenika

 

Predstavnici USAID projekta "Diaspora Invest" i Grada Livna usuglasili su načine suradnje kako bi ojačali ulogu iseljeništva u ekonomskom i društvenom razvoju ovog područja.

 
Livanjska regija, poznata po velikim valovima migracija tijekom 20. stoljeća, danas traži prilike za obnovu veza s ljudima koji potječu iz tog kraja. Prepoznali su to i u USAID-u, koji su Livno učinili jednom od 26 jedinica lokalne samouprave - partnerom projektnih aktivnosti, priopćili su iz USAID projekta "Diaspora Invest".

Hrvatski

Energetski samit u BiH 2023 održat že se krajem travnja u Neumu

Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kroz Projekat asistencije energetskom sektoru Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID EPA), Britanska ambasada Sarajevo, Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Savezne vlade Njemačke, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke, organizuju Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2023 od 26. do 28. travnja u Neumu.

 

Hrvatski

Otvoren poziv USAID-a za projekt 'Diaspora Invest'

Projekt USAID-a ‘Diaspora Invest’ je uputio poziv svim bh. tvrtkama zainteresiranim za podršku u povezivanju i ostvarivanju pristupa međunarodnim tržištima. 


Prilika je dostupna za sve kompanije (d.o.o., d.d.) koje žele izvoziti robe i usluge, ali im je potrebna podrška u različitim aspektima pripreme i realizacije tih aktivnosti. 

Hrvatski

USAID tiska knjigu o Herojima promjena u BiH

Heroji dolaze iz redova turističkih poduzetnika, prosvjetnih djelatnika, obrtnika, državnih službenika, investitora iz dijaspore, poljoprivrednika i brojnih drugih oblasti.

 

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obilježit će svoju izuzetno uspješnu kampanju Heroji BiH objavljivanjem knjige o ovim izuzetnim ljudima, najavio je danas američki veleposlanik u BiH, Eric Nelson.

U knjizi, koja će biti objavljena početkom 2022. godine, bit će prikazani portreti svih 60 USAID Heroja BiH iz prošle godine.

Hrvatski