ulaganje

Tvrtka Žito uložila devet milijuna eura za obnavljanje pekare u Sloveniji


Tvrtka Žito, koja je dio hrvatske grupe Podravka, danas je u Mariboru svečano pustila u rad obnovljenu pekaru. Kako je rekao prvi čovjek Žita Tomislav Bujanović, cjelokupna investicija u modernizaciju proizvodnje vrijedna je devet milijuna eura, što znači da su na putu da postanu najveća pekara u Sloveniji.  

Hrvatski

Kovintrade iz Celja uložio pet milijuna eura u novo skladište u KragujevcuKovintrade iz Celja otvorio je u travnju novo skladište u Kragujevcu u Srbiji povodom 20. godišnjice poslovanja svoje podružnice Kovintrade Srbija. 

 Kako je za STA rekao predsjednik uprave Kovintradea Jože Kastelic, investicija vrijedna pet milijuna eura omogućit će im daljnji rast i razvoj.
Kovintrade je prije bio u zakupu skladišta, ali nije bilo mogućnosti širenja i rasta. Stoga su odlučili izgraditi vlastiti skladišni prostor od 5000 četvornih metara, a ujedno su uredili i 500 četvornih metara poslovnog prostora.

Hrvatski

Amazon ulaže 1,2 milijarde eura u Francusku i otvara nova radna mjestaAmerički div online trgovine Amazon objavio je da će uložiti 1,2 milijarde eura u svoje francuske operacije i stvoriti više od 3.000 stalnih radnih mjesta u toj zemlji.  

Nove investicije se odnose na razvoj infrastukture računarstva u oblaku Amazovonog odjeljenja AWS, posebno u oblasti generativne umjetne inteligencije (AI), ali novac će biti uložen i u infrastukturu za dostavu paketa, prenosi francuski Figaro.

Hrvatski

Stanić ulaže 12 milijuna eura kako bi Juicy sokovi postali broj jedan u regiji

Brend sokova Juicy, iza koje stoji porodica Stanić iz Kreševa (BiH) ove godine slavi 25. rođendan. Prvih četvrt stoljeća obilježili su izvrsnim rezultatima te otvaranjem novih proizvodnih linija u tvornici u Jastrebarskom (Hrvatska).   


Riječ je o kompaniji koja ima tvornice u Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj.


Tim potezom povećat će kapacitet s dvije na četiri linije za proizvodnju sokova u staklu, briku i PET ambalaži, čime će se ukupni proizvodni kapacitet utrostručiti – sa 35 miliona litara na približno 100 miliona litara.

Hrvatski

FK Željezničar traži strateškog partnera za dvije zajedničke tvrtke

Nogometni klub Željezničar objavio je javni poziv za uspostavu strateškog partnerstva s potencijalnim investitorima. Sarajevski nogometni klub namjerava sa strateškim partnerom stvoriti novu korporativnu strukturu - dvije joint venture tvrtke, jednu nogometnu i drugu za ulaganje u nekretnine.  


Joint venture koji će se baviti nogometnim operacijama zamišljen je kao pravna osoba koje će imati licencu za natjecanje u Premijer ligi BiH nastavljajući sportske operacije sadašnjeg kluba s trenutnim budžetom od 4 milijuna eura.

Hrvatski

Nije problem napraviti tvornicu, problem je tko će voditi tu tvornicu

Na Kopaonik Business Forumu o vrlo zanimljivim temama o budućnosti govorio je najbogatiji srbijanski poduzetnik i jedan od najbogatijih poduzetnika regije Miroslav Mišković, vlasnik Delta Holdinga. Sa publikom je podijelio razmišljanja o tomu koji biznis smatra biznisom budućnosti, u koje poslove i u koje ljude danas treba ulagati, a jednostavno je objasnio i ulogu gospodarstvenika u politici. 

Hrvatski

Nokia ulaže 360 milijuna eura u istraživačke centre u Njemačkoj

Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia najavio je u srijedu 360 miliona eura ulaganja u istraživačke centre u Njemačkoj, istaknuvši da će mu težište biti na projektiranju mikročipova.

Nokia će novac uložiti u iduće četiri godine u centre u Ulmu i Nürnbergu, u okviru evropskog programa podrške projektima od zajedničkog interesa (IPCEI) koja će uključivati i subvencije vlade u Berlinu i saveznih zemalja Baden-Württemberga i Bavarske.

Hrvatski

RWE ulaže 55 milijardi eura u poslovanje diljem svijeta

 

Njemački dobavljač energije RWE najavio je 55 milijardi eura ulaganja u poslovanje diljem svijeta od 2024. do 2030. godine. 

 

Portfelj zelene proizvodnje struje bit će proširen sa sadašnjih 35 na više od 65 GW, uz ulaganja od 55 milijardi eura u obnovljive izvore energije, tehnologije skladištenja, fleksibilnu proizvodnju i projekte vezane uz vodik, rekao je izvršni direktor Markus Krebber.

Hrvatski

FACC planira zaposliti 600 ljudi do kraja 2026.


Kompanija FACC  u Jakovlju prigodnom svečanošću započela novu investiciju u proširenje proizvodnih kapaciteta, vrijednu 21 milijun eura.

 

FACC u Jakovlju proizvodi lake komponente za unutrašnjost kabina poslovnih mlažnjaka i putničkih zrakoplova, a već započeti radovi na proširenju odvijaju se uz postojeći FACC-ov pogon, otvoren još u prosincu 2021.

Hrvatski