ulaganja

Ogromnih pet milijardi eura ulaganja čeka željeznice u Hrvatskoj

 

HŽ Putnički prijevoz (HŽPP) i HŽ Infrastruktura (HŽI) u investicijskom su zamahu nabavom i uvođenjem novih vlakova te obnovom i gradnjom pruga sredstvima iz EU-ovih fondova i uz zajmove EIB-a, a sve u sklopu Zelenog plana EU-a i s ciljem stvaranja modernog i održivog željezničkog prometa.

 

Hrvatski

Višemilijunska ulaganja iz Njemačke u rodnu Hercegovinu

 

Uspješni biznismen, magistar ekonomskih znanosti Admir Rahimić, rođen u Dubravama kod Mostara, a već 30 godina živi u Hamburgu. Danas četrdesetogodišnjak, s 12 godina došao je u Njemačku i tamo se se školovao. Intenzivno ulaže u Hercegovinu, od vjetroelektrane kod Nevesinja do poljoprivrednih površina na Dubravama. 


Danas ste uspješan, mladi biznismen. Stvarate „Kaliforniju“ u svojoj rodnoj Hercegovini?

Hrvatski

Bimal gradi novo skladište


Vlada Brčko distrikta BiH prodat će preduzeću Bimal parcelu koja se nalazi pored posjeda ovog privrednog giganta, a na kojoj će doći do novih ulaganja.
Kako se navodi u odluci, investitor se obavezuje da će na ovom zemljištu izgraditi skladište, u svrhu proširenje trenutnih skladišnih kapaciteta, čime će ostvariti ulaganja u iznosu od 3 miliona KM.

Bimal ima tri godine od zaključenja ugovora da realizuje ovu investiciju. Vrijednost parcele procijenjena ja na 345 hiljada maraka.

Hrvatski

Bh. investitori su pronašli utočište u zlatu za svoj kapitalProsječni godišnji prinos zlata rastao je za 8,6%. Kad god je neka veća kriza, čini se, zlato najbolje stoji.

Čuvanje novca ne donosi apsolutno ništa, ulaganje u nekretnine je precijenjeno, kriptovalute su rizik, a zlato je uvijek na cijeni i da sve propadne, ono će imati neku vrijednost, tako da dio plaće redovito investiram, priča sugovornik s primanjima od oko 2500 KM, koji ih je i usmjerio da otvore temu o investicijskom zlatu, koje ima sve više poklonika.


Visoka inflacija

Hrvatski

Dijasporu treba motivirati na ulaganja u nove poslovne ideje

 

Otvaranje novih radnih mjesta prijeko je potrebno BiH, a tu mnogo može pomoći dijaspora.

 

Više od 100 milijardi KM poslala je dijaspora u BiH od 1998. do danas. Novac završava kod rodbine, prijatelja, poznanika... i država naveliko preživljava zahvaljujući upravo onima koji rade vani te potpomažu ovdašnje žitelje, piše Večernji list BiH.

Hrvatski

Zašto njemačke kompanije rado investiraju u Poljskoj?

Za mnoge strane investitore Poljska je daleko najatraktivnija zemlja u istočnoj i središnjoj Europi – usprkos kritikama na račun vladine politike. Ta zemlja privlači i sve više njemačkih kompanija.


U siječnju 2023, poljski premijer Mateusz Morawiecki došao je pred novinare na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu i najavio svojevrsnu ekonomsko-političku agendu: „Obnova lanaca opskrbe u Europi, u srednjoj Europi, odlična je prilika za nas. Poljska ima priliku da profitira od toga, jer smo otvoreni za investitore. To je velika stvar.“

Hrvatski

Kinezi jednako ulagali u BiH i Srbiju, a Srbija povukla najviše kredita

Srbija je u posljednje dvije godine postala zemlja s najvećim prilivom kineskog kapitala i kreditnom zaduživanju iz Kine na svijetu, a  sama ulaganja (bez kreditnih zaduženja) nisu veća od kineskih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

 

Podaci su to istraživanja China Global Investment Tracker koju su sproveli American Enterprise Institute i Heritage Foundation.

Hrvatski