turisti

Neobično iskustvo Hrvata u Mostaru: “Pitali smo se što se upravo dogodio”

Tomica Kristić je travel bloger, a nakon što je završio svoje putovanje autostopom do Novog Zelanda dugo tri godine i osam mjeseci, posjetio je Mostar.

Na društvenim mrežama opisao je što mu se dogodilo u tom hercegovačkom gradu, a prenosi jabuka.tv.

Kako je napisao, s djevojkom Lucy tražio je punionicu za svoj električni automobil, kad im je prišao jedan muškarac.

Nakon kratkog razgovora, muškarac im je dao ključeve svog automobila da lakše obiđu grad.

Hrvatski

Ovo su nacionalnosti turista koji se najduže zadržavaju u BiH

U Bosni i Hercegovini turisti su u razdoblju siječanj - travanj 2019. ostvarili 381.896 posjeta, što je više za 10,5 posto, te 818.852 noćenja, što je više za 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Broj noćenja domaćih turista bio je veći za 10,3 posto, a stranih turista za 13,4 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U ukupno ostvarenom broju noćenja sudjelovanje domaćih turista bilo je 31,7 posto, a stranih 68,3 posto.

Hrvatski

U siječnju Federaciju BiH posjetilo 43.646 turista

Ukupan broj dolazaka turista u siječnju 2019. godine u Federaciji BiH iznosio je 43.646 što je za 7,9 posto više u odnosu na siječanj 2018. godine, a u odnosu na prosinac 2018. godine manje je za 24 posto.

Udio domaćih turista bilo je 35,3 posto, a stranih turista 64,7 posto.

Ukupan broj noćenja turista u siječnju 2019. godine iznosio je 87.550 što je za 6,5 posto više u odnosu na siječanj 2018. godine, a u odnosu na prosinac  2018. godine manje je za 13,1 posto.

Hrvatski

VIR - otok bez hotela, a dva milijuna noćenja

Od sinonima za bespravnu gradnju do turističkog rekordera u Zadarskoj županiji - tako bi se ukratko mogao opisati otok Vir koje je upravo dosegnulo magični broj od dva milijuna noćenja!

Zanimljiv je podatak da na Viru za sada hotela nema - gosti su smješteni u obiteljskim apartmanima. 

Vir je posljednjih godina postao odredište za obiteljski turizam, prepoznat ponajviše na međunarodnom tržištu.

Hrvatski

Žičara do sada prevezla 393.694 putnika

Obnovljena Trebevićka žičara koja je puštena u rad 6.travnja, zaključno s jučerašnjim danom prevezla je 393.694 putnika.
 
Od tog broja je oko 40.000 turista, a ukupno je prodana 201.560 ulaznica.
 
Oko 10 posto su bile besplatne za djecu.
 
Tijekom prva dva dana rada Trebevićke žičare za sve stanovnike Sarajeva i turiste bile besplatne.

Za prijevoz bicikla je doplaćeno 1.253 ulaznice, a 5,4 posto kupovina je ostvareno putem kartica za plaćanje.

 

Hrvatski

Koliko košta tjedan obiteljskog odmora?

Planirate godišnji odmor provesti u Dalmaciji? Prije nego što krenete, ne bi bilo loše da se dobro organizirate i da na put ne krećete prije nego što rezervirate gdje ćete spavati, da li u hotelu ili privatnom smještaju.

U Hrvatskoj je špica ljetne sezone, a ekipa Radiosarajevo.ba proteklog vikenda zaputila se u ovu nama susjednu državu, omiljenu za ljetovanje, gdje su od Dubrovnika do Splita provjeravali cijene hotela i privatnog smještaja.

Hrvatski

U svibnju ostvareno 287.117 noćenja

U Bosni i Hercegovini u svibnju turisti su ostvarili 150.265 posjeta, što je više za 18,1 posto u odnosu na travanj ove godine i za devet posto više u odnosu na svibanj 2017. godine.

Turisti su ostvarili 287.117 noćenja, što je više za 7,4 posto više u odnosu na svibanj 2017. godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja udio domaćih turista je 31,7 posto dok je 68,3 posto udio stranih turista.

Hrvatski

Različite cijene na Jadranu za Hrvate i strance

U poznatom splitskom restoranu domaća gošća u društvu sina, zadovoljna više rižotom nego njegovom cijenom od 90 kuna, dolazi ipak ponovno sutra kod istog ugostitelja, ali ovaj put s prijateljima iz inozemstva.

Za stolom se razgovara francuski i talijanski, a račun koji za isti rižot plaćaju ovaj put je – 120 kuna! Razlika u cijeni je zato što je gošća dan prije sa sinom govorila hrvatski, što joj je osiguralo popust od 30 posto, dok je sutradan jezik komunikacije bio strani. A to je razlog da rižot bude 30 posto skuplji!

Hrvatski

U ovoj godini očekuje se prihod od 1,520.000 KM

Prekrasni vodopad Kravica u Ljubuškom odavno je poznat, međutim, postupno postaje prepoznatljiv turistički brend koji privlači sve više turista, ali shodno tome donosi i zaradu.

Prošla sezona je bila jako uspješna, a, prema dosadašnjim pokazateljima, ovogodišnja bi ju mogla nadmašiti.

Vodstvo i djelatnici JP Parkovi iz Ljubuškog, koji upravlja i gospodari Kravicom, očekuju da će broj posjetitelja koji su lani posjetili Kravicu biti premašen, a shodno tome i prihodi koji se od tih posjeta ubiru.

Hrvatski

Raste broj turista u Bosni i Hercegovini

BiH je u februaru posjetilo 64.382 turista, što je za 14,9 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, te za jedan odsto više u odnosu na januar ove godine.

Turisti su u drugom mjesecu ostvarili 148.391 noćenja, što je za 21,9 odsto više u odnosu na februar lani, te za 0,6 odsto više u odnosu na januar, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U ukupno ostvarenom broju noćenja, učešće domaćih turista je 35,6 odsto, a stranih 64,4 odsto.

Hrvatski