studenti

Odabrane najkvalitetnije biznis ideje studenata Ekonomskog fakulteta

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru u četvrtak, 17. siječnja 2019. godine, održano je natjecanje studenata u biznis planiranju.

Na natjecanju je svoje biznis ideje ove godine predstavilo čak dvanaest timova pod mentorstvom doc.dr. Irme Dedić, a u okviru predmeta “Osnovi poslovnog menadžmenta“, s ciljem stjecanja znanja i sposobnosti iz oblasti menadžmenta.

Hrvatski

Prva ljetna škola prava stiže u Mostar

Magdalena Vučina studentica je četvrte godine Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te ujedno i predsjednica Else Mostar.

Članica je Else od 2015. godine te je prošle godine obnašala funkciju potpredsjednice za akademske aktivnosti, dok  je ove godine izabrana za predsjednicu. 

Upravo kao predsjednica Else Mostar, Magdalena je odgovorila na nekoliko pitanja o radu udruge, ali i problemima studenata Sveučilišta u Mostaru.

 

Hrvatski

"TEKUĆE ZLATO": Proizvedena prva cigla od ljudskog urina

Studenti iz Južne Afrike proizveli su prvu na svijetu ciglu od ljudskog urina.

Ovu bio-ciglu izradili su studenti iz Cape Towna, a urin za proizvodnju prikupili su pomoću posebno dizajniranih pisoara na fakultetu te ga potom pomiješali s pijeskom i bakterijama.

Smjesa je potom ulivena u posebne kalupe i to na sobnoj temperaturi te više nije potrebno zagrijavanje.

Nusproizvod ovog postupka su dušik i kalij, vrlo vrijedna gnojiva.

 

Hrvatski

3 ključne vještine koje nas nisu učili u školi

Škole su ustanove u kojima se specijaliziramo za određenu oblast kojom se u životu želimo baviti, ali uz to one od malena imaju mnogo veću ulogu u općem obrazovanju i pripremanju za život.

Let’s reach success je objavio koje to vještine ne možemo naučiti u školi, a trebali bi, jer su veoma važne za život.

 

Upravljanje vremenom

 

Hrvatski

Prva tri mjeseca rada prvog coworking prostora u Mostaru

Prije nešto više od šest mjeseci u, do tada, već dugo nekorišten prostor ušli su prvi eksperti koji su prostor u jednoj od najpoznatijih mostarskih zgrada trebali pretvoriti u prvi coworking prostor u središtu Mostara u vlasništvu INTERA Tehnološkog Parka. Tri mjeseca poslije kupovali su se posljednji detalji kako bi prostor, koji se prostire na više od 130 kvadratnih metara, postao idealan za sve timove s poslovnim idejama, startupe, IT poduzeća i stručnjake, ali i pojedince, studente, freelancere, digitalne nomade i turiste.

Hrvatski

Jedinstven studijski program u Mostaru upisuje svoju drugu generaciju studenata

Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru u akademskoj 2018/2019. godini upisuje drugu generaciju studenata zajedničkog studijskog programa "Studij turizma".

Konkurs za upis nove generacije na Studij turizma otvoren je do 06.07.2018. godine.

Univerzitetski studijski program iz oblasti turizma realizira se kao studij prvog ciklusa u trajanju od tri godine (šest semestara) sa ukupnim opterećenjem od 180 ECTS bodova. 

Hrvatski

STUDIJ TURIZMA: Studenti predstavili ideje za unaprjeđenje turističke ponude BiH

U četvrtak, 14.06.2018. godine, održano je takmičenje u biznis planiranju, prve generacije studenata Studija turizma.

Studij turizma pokrenut je ove godine, kao rezultat prepoznavanja turizma kao značajne privredne grane u Bosni i Hercegovini, a u cilju usklađivanja obrazovnog sistema sa tržištem rada. Navedeni Studij omogućuje profiliranje novih stručnih kadrova iz oblasti turizma koji bi mogli obavljati sve vrste poslova vezanih za pripremu, organizaciju, ugovaranje i realizaciju različitih vrsta usluga u turizmu.

Hrvatski

SCM nudi usluge koje nema niti jedan drugi studentski centar u regiji

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru najuspješnija je institucija ovakvog tipa u državi. Centar je pod vodstvom Dragana Mikulića i njegova tima doživio preporod i umjesto loših uvjeta za studente i neredovitih plaća radnicima danas se govori o postavljanju klima i hladnjaka u studentske sobe. Uskoro će biti raspisan natječaj za prijam studenata u idućoj akademskoj godini. Cijena koju studenti plaćaju za osnovnu sobu iznosi 156 KM, za sobu s hladnjakom 159 KM te sobu za hladnjakom i klima-uređajem 165 KM. 

Hrvatski

Predstavljen ConnectED club s ciljem povezivanja studenata i poslodavaca

Danas je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci predstavljen ConnectED club, kao završni događaj kampanje pod nazivom ConnectED-Challenge your knowledge koju realizuju studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci zajedno sa studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli u okviru projekta E4U koji finansira Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.

Hrvatski