struja

SARAJEVO: Mijenja se satnica jeftine i skupe struje zbog zimskog računanja vremena

Za kupce koje električnom energijom snabdijeva JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo

 

Prelaskom na zimsko računanje vremena, u nedjelju, 27. listopada/oktobra, doći će do promjene u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova (perioda tzv. jeftinije i skuplje električne energije) za kupce koje električnom energijom snabdijeva JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Hrvatski

Predstavljena aplikacija za usporedbu cijena električne energije

Danas je u Mostaru predstavljena Aplikacija za poređenje cijena električne energije, uporedistruju.ba, koju su zajedno izradili USAID projekt Investiranje u sektor energije, Nacionalna asocijacija regulatornih komisija SAD (NARUC), Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK), Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) i Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS).

Hrvatski

NIKOLA TESLA: Što je mislio o budućnosti, wireless-u i ženama još davne 1926.

Ovo je intervju star gotovo 100 godina, koji je Nikola Tesla dao za časopis Colliers još 1926.

Zašto? Pročitajte i vidjet ćete zašto se Tesla smatra jednim od najvećih umova i vizionara koji su ikada hodali ovom planetom, što je zorno vidljivo iz njegovih razmišljanja o budućnosti, wirelessu i ženama.

 

Život pčela bit će život naše rase, kaže Nikola Tesla

 

Hrvatski

Ovo je najveći izvoznik struje iz Bosne i Hercegovine

Najveći izvoznik električne energije iz cijele Bosne i Hercegovine je Vuk Hamović.
 
Riječ je, zapravo, o njegovim dvjema kompanijama koje imaju licencu za međunarodnu trgovinu strujom „EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari“ i „EFT Bileća“.

Od ukupno 5.200 gigavat sati izvezene električne energije iz BiH, ove dvije su prošle godine izvezle ukupno oko 2.600 gigavat sati struje.

Hrvatski

Frizerskim salonima i ugostiteljima jeftinije cijene električne energije

Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) dala je u utorak u Mostaru saglasnost na prijedlog cijena usluga javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge JP Elektroprivreda BiH d. o. o. Sarajevo, prema kojoj cijena električne energije za kategoriju kućanstva ostaje ista, dok će doći do poskupljenja od 3,6 posto za kupce I. tarifne grupe s priključnom snagom većom od 23 kilovata. 

Na konferenciji za novinare predsjednik FERK-a Jasmin Bešo pojasnio je kako se poskupljenje odnosi na industrijske objekte kod kojih je priključna snaga iznad 23 kW. 

Hrvatski

Bez novih elektrana BiH će uvoziti električnu energiju iz inozemstva

Porast potrošenje električne energije u razdoblju od 2017. do 2026. godine na godišnjoj razini iznosit će oko 1,1 posto do visokih 2,9 posto.

Zbog toga će tri elektroprivrede koje djeluju na prostoru BiH morati izgraditi nova elektroenergetska postrojenja za proizvodnju električne energije kako bi odgovorile tom izazovu, piše Večernji list BiH.

Obnovljivi izvori

Hrvatski

BH domaćinstva: Solarni kolektori smanjuju račune za struju za 50 posto

Korištenje obnovljivih izvora energije preko solarnih kolektora moglo bi postati popularno u BiH, prvenstveno kada je riječ o zagrijavanju vode za domaćinstvo, jer se na taj način račun za električnu energiju smanjuje do 50 posto. Međutim, solarni kolektori nisu ekonomski isplativi u slučaju zagrijavanja domaćinstva i proizvodnje električne energije.

Hrvatski

Cijene struje idu gore

BiH je dužna da u skladu s europskim odredbama kao buduća članica EU uvede minimalne trošarine na energetske proizvode, uključujući i električnu energiju, potvrđeno je Nezavisnim novinama u Uniji za takse i carine EU.

Naime, kako je objasnio Patrick McCullough, glasnogovornik Unije, sve zemlje članice dužne su primijeniti pravila u skladu sa Direktivom za oporezivanje energetike 2003/96/EC, koja uključuje i minimalan nivo trošarina na električnu energiju.

Hrvatski