standard

Mišković nudi otkup preostalih dionica sarajevskog "Standarda"

Delta Real Estate srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića, objavila je ponudu za preuzimanje preostalih dionica sarajevske tvrtke Standard Nekretnine u čijem vlasništvu se nalazi zemljište u Sarajevu na kojemu najavljuje gradnju stambeno-poslovnog kompleksa vrijednog 1560 milijuna KM.

 

Delta Real Estate srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića, objavila je ponudu za preuzimanje preostalih dionica sarajevske tvrtke Standard Nekretnine.

 

Hrvatski

Bh. tvornica koja radi za Ikeu nagradila radnike

Tvornica namještaja “Standard”, jedna od najuspješnijih sa prnjavorske općine, koja unazad 10 godina bilježi stalni rast izvoza, povećala je obim proizvodnje i prihode radnicima a neke od njih je i novčano nagradila.

 

Četrnaest radnika dobilo je novčane nagrade ukupne vrijednosti 15.000 KM, a trojica najboljih automobil na korištenje sljedeću godinu dana!

Miladin Lepir jedan je od radnika koji su dobili nagradu. Kako kaže, zadovoljan je odnosom tvornice prema radnicima.

Hrvatski

Pozitivna iskustva u dualnom obrazovanju: Od ovog mjeseca plaće u "Standardu" veće 20 posto

Sistem dualnog obrazovanja još nije u potpunosti zaživio u Republici Srpskoj ali se uveliko radi na tome što potvrđuje i činjenica da je reforma obrazovanja već u toku a koja će dualno obrazovanje raditi po modelu Srbije, a koji se oslanja na sistem zapadnih zemalja poput Njemačke i Švicarske.

 

Hrvatski

Bh. kompanija najboljeg radnika nagradila automobilom

Standard” je u godinu ušao s ciljem rasta od 30 posto i potražnjom za još 100 radnika, što su djelomično ostvarili.

 

Tvornica namještaja “Standard” iz Prnjavora pravi je primjer kako se vodi briga o radnicima, te one najbolje redovno nagrade.

Oni su u protekloj godini organizirali nagradnu igru kako bi što više motivirale svoje radnike, a po posebnim parametrima najboljeg, Zorana Vranješa, nagradili su automobilom, dok su ostali nagrađeni financijski.

Hrvatski

Za tjedan dana skijanja u Austriji, u BiH treba raditi i cijelu godinu

Većina bh. obitelji može samo sanjati o odlasku na godišnji odmor. Nekada je bila tradicija ići ljeti na more, a zimi u planine, i to je radila većina obitelji. Danas je to postao luksuz i nije dovoljno raditi jer male i neredovite zarade omogućavaju samo preživljavanje, piše Večernji list BiH.

 

S mora u planine

 

O nezaposlenima i njihovu godišnjem odmoru da i ne govorimo. A tek umirovljenici? 

Hrvatski

Mostar drugi najskuplji bh. grad za život

Kalkulator troškova života “Expatistan” među velik broj svjetskih gradova uvrstio je i nekoliko bosanskohercegovačkih. Riječ je o Sarajevu, Bihaću, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Zenici.

 

Mostar - Banja Luka

 

Kad usporedimo bh. gradove, prema podacima navedenog kalkulatora, najskuplji život je u Sarajevu, slijedi Mostar, potom Tuzla, glavni grad Republike Srpske je po skupoći življenja tek na četvrtom mjestu, dok je život u Zenici najjeftiniji.

Hrvatski

Prva firma u BiH certificirana prema ISO 45001:2018

Krajem mjeseca maja ove godine u ALFE-MI d.o.o. Živnice uspješno je od strane TÜV CROATIA d.o.o. - TÜV NORD Group obavljen certifikacijski audit prema zahtjevima novog međunarodnog standarda ISO 45001:2018, Sistemi upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu, čime je ALFE-MI d.o.o. Živnice postala prva organizacija u Bosni i Hercegovini certificirana prema ovom standardu.

Hrvatski

GDPR obavezuje i firme iz BiH na određenu standardizaciju poslovnih procesa

Dolaskom nove europske regulative GDPR koja strogo definira uvjete poslovanja pravnih subjekata s obzirom na usklađenost poslovanja na traženu razinu zaštite osobnih podataka svih europskih građana, i kompanije iz regije morat će pristati na određenu standardizaciju poslovnih procesa žele li nastaviti plasmane svojih proizvoda i usluga na tržište EU, kazala je za poslovni portal Akta.ba Natalija Parlov Una, doktorandica međunarodnih odnosa i direktorica tvrtke APICURA Business Intelligence, specijalizirane za europsku pravnu regulativu i informacij

Hrvatski

Preduzeće koje radi za IKEA-u povećalo prihode i dobit

Preduzeće Standard a.d. Prnjavor ostvarilo je u 2017. godini neto dobit od 2,29 miliona KM, pokazuje revizorski izvještaj kompanije.

Finansijski rezultat je gotovo udvostručen u odnosu na godinu ranije kada je iznosio 1,22 mil. KM. 

Standard je ostvario ukupne prihode od 30,9 mil. KM, što je za 6,1 posto više u odnosu na 2016. godini kada su ukupni prihodi bili 29,1 mil. KM. 

Hrvatski

STANDARD: Sve što naprave izvezu, a prihodi stalno rastu

Kompanija Standard Prnjavor, jedan od najvećih proizvođača namještaja u BiH, prošle godine je ostvarila prihode od oko 30,5 miliona maraka, što za oko 1,5 miliona više nego godinu ranije.

Ono što je zanimljivo je da su skoro cjelokupni prihodi ostvareni na stranom tržištu, i to u visini od29,5 miliona maraka, piše BiznisInfo na osnovu finansijskog izvještaja kompanije.  

Firma je imala čistu zaradu od oko 2,3 miliona maraka, milion više nego prethodne godine. Broj radnika porastao je na 378.

Hrvatski