sporazum

Japanski automobili postaju jeftiniji u Europi

Europska unija i Japan potpisali su sporazom o smanjenju carina na uvoz koji se tiče i automobila.

Prema tom sporazumu EU će smanjiti 94 posto carina na cjelokupni izvoz u Japan, dok će Japan smanjiti 99 posto carine na izvoz u EU.

Što se tiče automobila i ostalih vozila, tarife će biti uklonjene u osmoj godini sporazuma koji počinje 2019.

 

 

Hrvatski

Otvorena vrata domaćim kompanijama za ulazak na tržište Saudijske Arabije

Predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić i zamjenik guvernera Saudijske državne investicijske agencije (Saudi Arabian General Investment Authority - SAGIA) Sultan Mofti potpisali su strateški Sporazum o saradnji.

Ovaj dokument potpisan je s ciljem jačanja odnosa između BBI banke i SAGIA-e, a njime se definira okvir za zajedničko djelovanje na privlačenju investicija i otvaranju poslovne saradnje između zemalja jugoistočne Evrope i Saudijske Arabije.

Hrvatski

Kompanija Nelt d.o.o. BiH i Ekonomski fakultet UNSA nastavljaju suradnju

Kompanija NELT d.o.o. BiH i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu danas su u prostorijama fakultetskog E-net Centra zvanično potpisali sporazum o saradnji. Nastavak je to uspješne saradnje koja je počela u decembru 2014. godine pokroviteljstvom treće CEO konferencije (Career and Entrepreneurship Opportunities), te realiziranjem praktične nastave za studente u proteklom periodu.

Hrvatski

Potpisan sporazum o novoj usluzi PostPak

U Mostaru potpisan sporazum o novoj usluzi PostPak - razmjeni poštanskih pošiljaka između javnih poštanskih operatora BiH, Srbije i Crne Gore. 

Na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru predstavnici javnih poštanskih operatora Pošte Srbije, Pošte Crne Gore, BH Pošte, Pošta Srpske i Hrvatske pošte Mostar potpisali su Sporazum o razmjeni otkupnih PostPak poštanskih pošiljaka.

Hrvatski

Potpisan sporazum vodstva SUM-a, Ericssona Nikole Tesle i HT-a Mostara

Sporazum o suradnji u području informacijske i komunikacijske tehnologije sklopili su Sveučilište u Mostaru i Ericsson Nikola Tesla s HT Eronetom u okviru 21. Međunarodnog sajma gospodarstva.

Sporazum su potpisali rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić, predsjednica Ericssona Nikole Tesle mr. sc. Gordana Kovačević i predsjednik Uprave HT ERONET-a Vilim Primorac.

Hrvatski