shengen

Ulazak Hrvatske u Schengen mogao bi ugroziti jednodnevne turističke posjete Hercegovini

"Ukoliko se na granici bude čekalo po nekoliko sati bojim se od jednodnevnih izleta nema ništa. Zbog tih problema, neke prijevozničke kompanije iz Hrvatske već najavljuju kako neće organizirati izlete prema Međugorju, odnosno prema Hercegovini"

 

Hrvatski

"Open Balkan" novo ime Mini Shengena

Lideri tri zemlje potpisali su na regionalnom ekonomskom forumu, u okviru inicijative Mini Shengen, Memorandum o razumijevanju o suradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na ZB, Memorandum o razumijevanju o suradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na ZB i Sporazum o suradnji u zaštiti od katastrofa na ZB.

 

Na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju predstavljeno je novo ime i logo Mini Shengena. Od jučer ova inicijativa se zove "Open Balkan" tj. "Otvoreni Balkan".

Hrvatski

BiH do kraja godina ulazi u “Mali Shengen”

“Mali Shengen” će regulirati kretanje ljudi, robe, kapitala, usluga između pojedinih zemalja, a sve što bude potrebno bit će regulirano kroz međusobne sporazume.

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da bi BiH prije kraja ove godine, odnosno prije početka samita u Sofiji, koji je planiran za kraj novembra, mogla potvrditi svoje prisustvo u inicijativi “Mali Shengen”.

Tegeltija je izjavio da je “Mali Shengen” pitanje vanjske politike BiH, koju vodi Predsjedništvo BiH.

Hrvatski