prihodi

Violeta ostvarila prihode veće od 400 milijuna KM i planira još rasti


Ukupni prihodi kompanije Violeta iz Gruda u 2023. godini su po prvi put premašili iznos od 400 miliona KM.
Prošle godine je čista zarada iznosila skoro 50 miliona maraka.  

Ukupni prihodi kompanije lani su bili tačno 401.834.745 KM, dok su godinu ranije bili 372 miliona KM, a godinu prije toga 282 miliona. Po tom se vidi koliko brzo ova kompanija raste. Dobit je prošle godine narasla na 49 miliona KM, u poređenju s 34 miliona KM godinu ranije.

Hrvatski

Najuspješniji trgovački lanci u BiH


Maloprodajno tržište u Bosni i Hercegovini u velikoj je ekspanziji, što pokazuju i podaci o poslovanju ovih kompanija u 2023. godini.  

 

Na vrhu liste, kako se i očekivalo, je tuzlanski Bingo koji je bez premca po prihodima i dobiti. Kompanija je lani ostvarila skoro 2 milijarde KM prihoda uz velike stope rasta po svim segmentima.

Hrvatski

Posluju izvrsno, a dižu cijene za 300%

Prihod od ulaznica za posjet atenskoj Akropoli, za samo godinu dana, grčkim je vlastima donio 14 milijuna eura više, obznanilo je grčko Ministarstvo kulture. 

 

U predstavljanju rezultata parlamentu, navedeno je kako je prihod sa 46 povećan na 60 milijuna eura te kako je za tako veliki iskorak najzaslužniji novi sustav elektronničkih ulaznica. 

Hrvatski

Više cijene spasile turizam Mediterana od pada prihoda?

 

Deseci milijuna turista još uvijek se odmaraju na mediteranskim obalama, ali domaćini već uvelike svode prve rezultate ovogodišnje sezone.


Praktički za sve vrijedi što i za Hrvatsku. Svi su na inflaciju odgovorili dizanjem cijena, a gostiju je nešto manje nego što se činilo nakon optimističnih najava s početka godine piše Večernji list 

Hrvatski

Kako su poslovali najveći ljekarnički lanci

 

Lanac Moja apoteka u vlasništvu Royal Medicalpharma prošle godine je imao dobit od oko 4 milijuna KM i prihode od 60,7 milijuna KM, a zapošljavali su 240 radnika. Pretprošle godine ostvarili su dobit od 5,7 milijuna KM iz prihoda od 58,5 milijuna KM.

 

Royal Medicalpharm Banjaluka lani je ostvarile prihod od 6,1 milijun KM,uz dobit od 5,7 milijuna KM čime su značajno popravili poslovni rezultat u odnosu na pretrpošlu godinu kada su zaradili svega 15.715 KM piše Capital.ba. prema službenim podacima ova je ljekarna lani zapošljavala 3 radnika.

Hrvatski

Slapovi Kravica Ljubuškom donijeli preko 3,5 milijuna KM izravnih prihoda

U protekloj, 2022. godini vodopad Kravica, hercegovačku oazu u kamenu, posjetilo je više od 200.000 turista

 

Hercegovački dragulj slapovi Kravica sve više postaje prepoznatljiva i poželjna turistička destinacija u Europi i svijetu, ali i vrlo važan, koristan i unosan gospodarski čimbenik, piše Večernji list BiH. O tome zorno svjedoče financijski i statistički pokazatelji.

Hrvatski

FIA objavila popis deset najvećih kompanija po ostvarenoj dobiti i prihodima u 2022.

Prema najnovijim rezultatima koje je objavila FIA na vrhu liste s najvećim ostvarenim prihodima nalazi se se Bingo Tuzla, s prihodom od 1.643.450.387 KM, koji je ostvario značajan rast u protekloj godini. Drugo mjesto zauzima Holdina d.o.o. Sarajevo s prihodom od 1.592.462.661 KM, dok se na trećem mjestu nalazi JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo s prihodom od 1.306.901.251 KM.

 

Popis kompanija po najvećim ostvarenim prihodima:

Hrvatski

Žene menadžerice ostvarile prihode od preko 2,4 milijarde KM

Najveća bonitetna kompanija u BiH - LRC d.o.o. u suradnji sa Poslovnim novinama, već četvrtu godinu zaredom realizira projekt ''POUZDANOST'', s ciljem da se na domaćem tržištu identificiraju firme koje bilježe natprosječne poslovne rezultate, a od 32.292 bh. kompanije, njih 14 posto (4.511), ispunilo je kriterijume bonitetno pouzdanih.

Hrvatski