preuzimanja

Ovo su najveće akvizicije u BiH

Ukupna vrijednost “spajanja i preuzimanja“ (eng. merger and acquisition – M&A) kompanija u Bosni i Hercegovini u 2018. iznosila je 404,6 milijuna eura, piše BiznisInfo na osnovu izvješća međunarodnih kompanija CMS i EMIS.  

Riječ je o relevantnom izvješću koji prati akvizicije u 15 država Jugoistočne Europe. 

Kada je riječ o BiH, ukupno je zabilježeno 26 velikih akvizicija, najviše u sektorima “Telekomi i IT” i “Nekretnine i građevinarstvo” – po 6.

Hrvatski

Sony preuzima izdavačku kuću EMI za 2,3 milijarde dolara

Kompanija Sony saopćila je da je postigla dogovor o kupovini većinskog udjela u izdavačkoj kući EMI za 2,3 milijarde dolara u namjeri da obogati svoju glazbenu ponudu.

Ovim sporazumom Sony će indirektno posjedovati oko 90 posto te kompanije i njenih dva milijuna pjesama od umjetnika poput grupe Queen, Cerola Kinga, Alicije Keys i Pharrell Williamsa.

Sony je saopćio da je zadovoljan sporazumom, koji još treba da dobije potvrdu, prenio je BBC.

Hrvatski

Nova TV dobiva novog vlasnika

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) donijela je odluku o dopuštenosti koncentracije poduzetnika koja bi nastala stjecanjem izravne kontrole Slovenia Broadband S.a r.l., tvrtke u sklopu američke investicijske kompanije KKR, nad Novom TV d.d., najgledanijom komercijalnom televizijom u Hrvatskoj.

Kako se navodi u obavijesti na stranicama AZTN-a, preuzimanje Nove TV ne bi moglo imati značajni učinak na tržišno natjecanje.

Hrvatski

Zeleno svjetlo ArcelorMittal-u za preuzimanje najveće europske čeličane

Bruxelles je u ponedjeljak dao zeleno svjetlo najvećoj svjetskoj čeličnoj skupini ArcelorMittal za preuzimanje talijanske čelične tvrtke Ilva, koja zapošljava više radnika u okolini grada Taranta. Europska komisija dopustila je preuzimanje nakon detaljne istrage o ispunjavanju uvjeta za zaštitu tržišnog natjecanja. 

Očekuje se kako će ArcelorMittal izdvojiti 1,8 milijardi eura za preuzimanje talijanske tvornice čelika. 

Hrvatski

Konzum izlazi s tržišta Bosne i Hercegovine

"Konzum se povlači s tržišta iz BiH", naslov je koji dominira svjetskim medijima koji prate trgovinska kretanja u cijelom svijetu.

Prema pisanju European Supermarket Magazinea, postojeća prinudna uprava koncerna Agrokor planira prodati Konzum trgovinama na prostoru BiH. Službene izjave prinudne uprave Agrokora o budućem statusu Konzumovih trgovina u BiH nema, ali se već mjesecima špekulira kako će te trgovine kupiti nekoliko velikih bh. trgovačkih lanaca, a u prvom redu se potencira kao kupac jedan od najvećih trgovačkih lanaca Bingo iz Tuzle.

Hrvatski

Oslobođenje preuzima TV1

Sarajevsko Oslobođenje i TV1, kako saznaje Klix.ba, uskoro će postati dio iste medijsko-poslovne grupacije iza koje stoji biznismen Mujo Selimović.

Selimovićeva poslovna grupacija preuzima većinski vlasnički udio od kompanije Euromedia d.o.o. Sarajevo, čime će svoj medijski utjecaj znatno proširiti i na polju elektronskih medija.

Kompaniju Euromedia d.o.o. osnovao je 2013. godine turski partner koji je proteklih godina imao većinski udio u TV1, a u međuvremenu se povukao iz ovog projekta.

Hrvatski